Meny Lukk

“Challengers” – Hvem skulle trodd tennis kunne være så spennende


Luca Guadagnino sin tennis-film “Challengers” (skrevet av Justin Kuritzkes) har skapt høye forventninger siden den ble annonsert i starten av 2022. I tillegg til en stjernepakket rolleliste (Zendaya, Josh O’Connor og Mike Faist), tilførte utsettelsene pga. SAG-streikene trolig enda mer forventninger. Guadagnino fikk sitt internasjonale gjennombrudd med filmen Call Me By Your Name (2017), og har i ettertid hatt stor suksess med blant andre Suspiria (2018) og Bones and All (2022). Guadagnino har et talent for å blande sensualitet, spenning og ubehag – en blanding som er på sitt beste i Challengers.

Historiens hovedkarakterer – Tashi (Zendaya), Art (Mike Faist) og Patrick (Josh O’Connor) – er alle tennisspillere, og forholdet deres er komplisert; nesten like komplisert som filmens struktur. Vi hopper mye frem og tilbake i tid, med et slags anker i “nåtiden”(2019). En tenniskamp som både starter og avslutter filmen i tillegg til noen korte scener spredt inn gjennom filmen. Jeg synes denne strukturen fungerer veldig godt for å gi oss historie og kontekst i deler, og den bidrar til å øke spenningen vi føler på jo mer vi får vite.

Noe annet som bidrar til spenningen er musikken. For meg er musikken, komponert av Trent Reznor og Atticus Ross, en av de beste delene ved Challengers. Reznor og Ross er kanskje mine favorittkomponenter av filmmusikk – de klarer alltid å fange og forsterke historien de komponerer til. Lydsporet er en god blanding av house og stykker med roligere tempo. Veldig mange av scenene, spesielt tenniskampene, er veldig intense (mer på grunn av underteksten enn kampen i seg selv), og musikkens timing og tempo tilføyer både spenning og en leken følelse i samarbeid med den nydelig kinomatografien.

Den eneste grunnen til at filmen ikke når fem stjerner for meg er at jeg gjerne skulle hatt litt mer info om karakterene, og noen av tennis-scenene var et hårstrå for mye dratt ut (til tross for at de var utrolig kule også). Selv om jeg synes filmen fungerer bra som den er, var det følelsen jeg satt igjen med da jeg gikk ut av salen. Uansett synes jeg de tre hovedrolleinnehaverne leverer utrolig sterkt, hovedsakelig Zendaya – som også har inntatt rollen som produsent for første gang. 

Challengers er en film som kan beskrives som alt fra gøyal, spennende, sexy, intens og nervepirrende. Spesielt i den siste scenen ble jeg så spent på hva som skulle skje at jeg kjente det på kroppen. Og det var en slutt som var verdt å vente på.

"Challengers" regissert av Luca Guadagnino. Med:  Zendaya, Mike Faist, Josh O'Connor. Spilletid: 2 timer og 11 minutter. Land: USA. Aldersgrense: 9 år. På kino: 26. april.

Relaterte innlegg