Meny Lukk

“Corsage” – Har noen hørt fra HMS i det siste?


Ett helt år har snart gått siden “Corsage” hadde sin premiere i «Un certain regard» programmet ved filmfestivalen i Cannes i mai i fjor, og endelig er Corsage snart å se på lerretet i Norge. Vicky Krieps, som vi finner i filmens hovedrolle som keiserinnen av Østerrike, vant prisen for beste opptreden på samme festival, og er en skuespiller som en gjerne kan sammenligne med vår egen Renate Reinsve.

I Corsage får vi et fiktivt innsyn i ett år av, keiserinnen av Østerrike, Elisabeths liv fra dagen hun fyller 40 år i 1877. Elisabeth som er kjent for sine skjønnhet og omtales som en av Europas vakreste kvinner, må nå jobbe på fulltid for å opprettholde fasaden sin samtidig som hun må holde sin egen mentale helse i sjakk. Hennes diett; komplimenter, rosa sigaretter og tre tynne appelsinskiver om dagen. Toppet med et dryss av heroin, så har du oppskriften på et kongerike med dype interne problemer.

Med Marie Kreutzer på regi har filmen tatt for livet til Østerrikske keiserinnen og fortalt den med en mer moderne sjel. Dette periodedramaet føles ikke stivt, kjipt og anspent ut, slik som andre periodedramaer ofte kan havne på grensen til. Corsage tør å tøye grensene med å ikke ta tidsriktig språk og setting altfor seriøst, men går heller inn for å fortelle den tragiske fortellingen om keiserinnen som kjempet mot forfengeligheten på en lettsindig og personlig måte. Med respekt for seerens tålmodighet har denne filmen funnet en god balanse mellom å være en slow-burner som holder deg på tærne med vittige innslag, og med svært gode skuespillere.

Vicky Krieps er nemlig en verdig vinner for prisen hun fikk i Cannes for beste opptreden. I denne filmen var hun helt eksepsjonell, med både store og små gester som trollbinder. Hennes tolkning av keiserinnen er på lang vei unik og kompleks, men likevel lett å relatere seg til. Hvis ikke min beskrivelse av Krieps har imponert deg enda, så bare vent til jeg forteller deg at hun til og med smalt frem opptredenen på fire(!!) forskjellige språk. Hun overkjørte alle de andre karakterene i filmen, ved å treffe merket sitt gang på gang. Og det er ikke rart en keiserinne mister besinnelsen når hun er fengslet i et korsett som sitter smalere på midjen en Kim Kardashian på MET-gallaen.

Dette periodedramaet tar for seg et tema som selv den dagen i dag er høyrelevant, nemlig press, både når det kommer til å prestere som offentlig person og som privatperson. Den diskuterer også den moderlige rollen en keiserinne er gitt, og forventningene til kvinnen som en keisers armpynt. Det er nettopp derfor det fungerer så godt at denne filmen virker som om den tar det faktumet at den er et periodedrama mindre seriøst.

Det er ingenting som varmer hjertet mitt mer enn filmer som har dansende avslutning, og Corsage skuffet heller ikke her. Dette er en film som har satt seg på hjernen min, og som jeg vet kommer til å sette seg på hjernen din!

Corsage: Regi av Marie Kreutzer. 2022, 1 time og 53 minutter. Premiere 05.05.23. Med: Vicky Krieps, Florian Teichtmeister, Katharina Lorenz, Jeanne Werner og fler.

Relaterte innlegg