Meny Lukk

“Creation Stories” – Rock, drugs og god stemning


“Creation Stories” forteller historien om Alan McGee, spilt av Ewen Bremner (Trainspotting), og opprettelsen av Creation Records. Selv om deres største suksess var platekontrakten med Oasis, får vi se mye av starten deres med The Jesus and Mary Chain, og My Bloody Valentine. Vi følger Alan fra livet som avisselger i Glasgow på 70-tallet, til plateselskap-eier i LA. Denne biografiske filmen, basert på McGees egen autobiografi, tar oss gjennom en del av musikkhistorien fra Alans ståsted. Nick Moran står både ansvarlig bak kamera som regissør, og foran kamera i en cameo som Malcolm Mclaren. Moran er mest kjent som skuespiller (Lock, Stock and Two Smoking Barrels).

Dette er utvilsomt en underholdende film, fylt med kaos, rock og narkotika, med noen emosjonelle øyeblikk her og der. Det er tydelig hvorfor McGee var et omtalt navn i musikkindustrien. Han er en ordentlig selvsikker, noen ville nok sagt arrogant, skotte som kom seg til toppen til tross for mangelen på penger. Det høye tempoet i filmen representerer McGees ånd godt, men stilen føles til tider som parodi, med innkast av bilder, tv- og konsertopptak, og dramatiske effekter. Soundtracket er som forventet fullt av ikoniske rockehits fra blant annet David Bowie, Sex Pistols og ikke minst Oasis.

Jeg kan ikke si noe på hvor korrekt denne filmen representerer tiden og kulturen den er satt i, kun at Moran gjør en god jobb i å sette publikum inn i McGees livsstil og kjærlighet for musikken. Til tross for dette, føles det ikke som Moran pusher noen grenser i musikk-biopic sjangeren – som har blitt ganske utbredt de siste årene med storfilmer som Bohemian Rhapsody og Rocket Man. Moran har valgt å bruke et intervju i nyere tid som et verktøy til å fortelle historien. Alan forteller historien vi får se til journalisten Gemma (Suki Waterhouse), som veileder oss gjennom historien. Selv om dette gjør Gemma til en ganske to-dimensjonal karakter, er dette en måte å fortelle en ellers komplisert historie om en manns liv på.

Omtrent halvveis inn i filmen skjer det noe. Vi kommer til et vendepunkt i McGees liv, og stemningen forandrer seg. For å være ærlig, blir dette en pustepause som føles nødvendig. Som sagt passer den travle høylytte stilen til McGees personlighet og punkrockens stortid, noe som er sentralt i Alans start innen musikk. I motsetningen til den første delen av filmen, er den andre delen preget av flere alvorlige hendelser, og er mye mer down to earth. Et problem jeg har med historien er hvordan flere grunnleggende deler av Alans oppvekst og liv blir forhastet. Dette fører til en bortkastet sjanse til å gi publikum mer sympati for millionæren. Men som McGee selv sier: “modesty gets you nowhere”, og i hans tilfelle kan jeg ikke si imot.

“Creation Stories” er en fest av en film som gir deg innblikk i både punkrockens stortid, framveksten av britpop, og Alan McGees store bidrag til musikkindustrien. Selv om dette ikke er en banebrytende film, er den underholdende, og i likhet med de fleste filmer, er den nok best å se på kino.

"Creation Stories" regissert av Nick Moran. Med: Ewen Bremner, Suki Waterhouse, Irvine Welsh. Spilletid: 1 time og 45 minutter. Land: Storbritannia. Aldersgrense: 12 år. På kino: 24. september.

Relaterte innlegg