Meny Lukk

“Den lille havfruen” – et gørrkjedelig gjensyn


Da har tiden endelig kommet for at den rødhårede havfruen får “live action”-behandlingen av Disney. Dere kan sikkert historien fra før av, men i tilfelle noen av dere har levd under en stein siden 1989 da originalen kom ut; en liten havfrue ved navn Ariel (Halle Bailey), som er datteren til havets hersker kong Triton (Javier Bardem), drømmer om å leve på overflaten blant menneskene. En dag ser hun en menneskelig prins og faller hodestups forelsket i han. Selv om faren forbyr henne å dra opp til overflaten, inngår hun en avtale med den onde Ursula (Melissa McCarthy) som tar vekk stemmen hennes i bytte mot muligheten til å leve på land.

Disney har lenge produsert sjelløse live-action remakes av sine berømte animerte klassikere. Det begynte lovende med filmen Maleficent i 2014, en film som var basert på den kjente disneyfilmen Tornerose (1959), men som fortalte den samme historien fra den “onde” trollkvinnen Maleficents perspektiv. Endringen av hovedperson ga oss et nytt og unikt blikk på fortellingen om den sovende prinsessen i tårnet, og hintet til en lovende fremtid med nye vri på kjente animerte klassikere.

Dette kom imidlertid ikke til å skje, og nesten et tiår senere har vi filmer som Dumbo (2019), Skjønnheten og udyret (2017) og Løvenes konge (2019), som i bunn og grunn er de samme filmene som de animerte originalene, bare i såkalt “live-action” format.

Trenden med å lage sjelløse remakes som er punkt for punkt gjenfortellinger av originalene, er også tilfelle når det kommer til Den lille havfruen. Denne gangen er imidlertid tvisten at den nye versjonen er nesten 1 time lengre enn originalen. Dette ville selvsagt ikke være et problem hvis de fylte den ekstra timen med noe nytt og spennende, men det blir nok for mye å be om. Isteden får vi nye musikknumre som varer altfor lenge, scener med Ursula som spyr ut eksposisjon, og noen ekstra scener med prins Eric.

Filmen har selvsagt noen positive aspekter ved seg. Skuespillet var temmelig solid, der Halle Bailey og Javier Bardem gjorde en god jobb i rollene som Ariel og kong Triton. Jeg var også imponert over cgi’en og hårfysikken i undervannscenene. Det var ikke et sted i filmen der jeg følte at animasjonen var dårlig. Noen av musikknumrene var også underholdende å se på.

Den lille havfruen er dog ikke uten sine problemer. Melissa McCarthys karakter Ursula var ikke på langt nær like underholdende som karakteren var i den originale tegnefilmen. Prins Eric var også en ufattelig kjedelig karakter med null personlighet. Den sentrale konflikten i filmen var heller ikke særlig innbringende. Den var grei i den originale filmen som var 1 time kortere, men med sin 2 timer og 15 minutter lange spilletid, burde historien ha hatt mer kjøtt på beinet.

Den lille havfruen er nok en sjelløs “live-action remake” av Disney. Barn vil sikkert få noe ut av den, men for min del hadde jeg holdt meg langt unna.

"Den lille havfruen" regissert av Rob Marshall. Med: Halle Bailey, Javier Bardem, Melissa McCarthy og Jonah Hauer-King. Spilletid: 2 timer og 15 minutter. Aldersgrense: 9 år. På kino: 26. mai.

Relaterte innlegg