Meny Lukk

“Doctor Strange in the Multiverse of Madness” – Meget solid MCU film som nerdene vil like, men som ikke når sitt fulle potensial


Doctor Strange tukler mer med multiverset i denne filmen, de er for eksempel inne i et tegneserie univers, og et hvor de er maling. Hvor gøy er ikke det?

Doctor Strange in the Multiverse of Madness henter opp historien relativt fort etter Spider-Man: No Way Home. Filmen starter med å introdusere en ny karakter med ganske unike krefter, America Chavez, spilt av Xochitl Gomez. Dette er virkelig en gøyal karakter med morsomme krefter som jeg gleder meg til å se mer av. Andre karakterer som blir introdusert i filmen som jeg også gleder meg til å se mer av er …… Neida, skal ikke spoile noe, men satan det er mange gledelig gjensyn på karakterer vi har sett før i MCU, men også en haug med nye karakterer som loker rundt i multiverset, noen som har blitt teaset over sosiale medier fra før, men også noen ordentlige overraskelser. For det er nemlig det denne filmen gjør best, og som i min mening har vært Marvel sitt beste triks siden Avengers: Endgame, altså det å spille på fan-service og det å glede alle nerdene. For det skal sies, jeg er nerd, og denne filmen gjorde meg ubeskrivelig glad. 

Problemet derimot, er at etter konklusjonen av “The Infinity Saga” så virker det som at MCU nesten bare spiller på fan-service og ikke på faktisk historiefortelling og filmskaping. Ikke at det her er dårlig, tvert i mot faktisk, denne filmen har sekvenser som virkelig kan gå inn som noen av MCUs kuleste scener, men man ser tydelig at fokuset heller er på karakter-introduksjoner og kanskje litt ubetydelige actionscener. Før Endgame kom ut, så hadde alle karakterene vært planlagt og bygget opp på en fantastisk måte før Endgame endelig kom og klarte å skape en tilfredstillende avslutning for mange av karakterene. Nå skal jeg ærlig si at jeg sliter litt med å se hvor MCU vil, de bare kaster inn karakterer som er morsomme å se på storskjermen, men som ikke har en betydning for mer enn de små scenene de er en del av i akkurat denne filmen. Noe MCU virkelig var bedre på før, alle karakteren hadde en stor betydning for historien som ledet opp til kampen mot Thanos. Dette føler jeg filmene og seriene i etterkant har manglet. 

Når det er sagt, så går MCU en retning som jeg ikke klarte å forutse, og selv om det noenlunde er veldig kaos, og det virker som de bare kaster ting på oss, så klarer de fortsatt å holde oss nerder interessert og engasjert i hva de vil gjøre videre og hvor de vil sende karakterene. Denne filmen er et godt eksempel på det, den utforsker multiverset på en veldig interessant og morsom måte som legger opp til at senere filmer vil utforske mye mer av dette og finne nye ting å glede fansen med. Noe som er gøy, for det er jo det fansen vil, de vil bli gledet. Jeg vil også si at dette er kanskje den Marvel filmen hittil som belønner de største nerdene mest, ettersom den har referanser til nesten alle filmer og serier som er lagd tidligere, så for å full effekt av denne må man ha sett alt opptil dette punktet, og ja, det inkluderer What If…? som tydeligvis veldig mange har droppet og sett. Og jeg som har sett alt setter pris på at Marvel gir deg belønninger på det. 

Angående det filmatiske – filmen gledet mitt nerdehjerte, men ikke nødvendigvis mitt filmhjerte. De første 40 minuttene var cheesy og hadde veldig dårlig og lite overbevisende dialog, dette tar seg bittelitt opp senere i filmen, men ikke veldig mye. Noe som jeg mener var veldig skuffende. Musikken i filmen var også relativt skuffende, Danny Elfman som komponist burde legge opp til et fantastisk og morsomt score, men dessverre så blir det veldig anonymt, og med unntak av to scener jeg kommer på nå så traff ikke musikken helt som den skulle. Ikke at dette er uvanlig i MCU, men fortsatt alltid en liten skuffelse. Spesialeffektene er så bra som Marvel pleier å få til, alltid litt problemer her og der, men det kommer nok av at absolutt alt man ser på skjermen er CGI. Kanskje det jeg satt mest pris på i denne filmen da, er fokuset filmen hadde på Wanda/Scarlet Witch. Kanskje en av mine favoritt karakterer i MCU. Selv med dårlig dialog så følte man virkelig med hun og hun viser nok en gang at hennes personlige konflikt og karakter er kanskje en av de best utviklede i hele MCU, noe som allerede var bra før WandaVision, men ble utallige ganger bedre etter den serien. 

Alt i alt, en veldig morsom fortsettelse av MCU og generelt en veldig solid Marvel film som gir fansen masse mer å glede seg til over kommende filmer. Mye av det filmatiske kunne blitt gjort bedre i min mening, men hvor mye kan man klage når Sam Raimi har regi og tar bruk av mange av sine skrekk-elementer og body horror i en Marvel film. Jeg vil slenge med en anbefaling om å se alt Marvel har lagd tidligere før man ser denne for å få full effekt, men hvis du ikke gidder det, se ihvertfall WandaVision og What If…?. Jeg gleder meg til å se hva MCU gjør videre. 

Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Regi av Sam Raimi. Medvirkende: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen, Benedict Wong, Rachel McAdams, Chiwetel Ejiofor og Xochitl Gomez. Lengde: 2 timer og 6 minutter. Premiere: 04.05.2022.

Relaterte innlegg