Meny Lukk

“En Vakker Morgen” – En vakker film


Franske Mia Hansen-Løves “En Vakker Morgen” forteller en, pun intended, vakker og sørgelig historie om Sandra (spilt av Léa Seydoux), en oversetter, som må håndtere en far som forsvinner mer og mer inn i sykdommen sin, samtidig som hun må ta vare på barnet sitt alene.

Fra første sekund blir vi truffet av en klassisk fransk look, filmen ser rett og slett fransk ut. Og det er et stort pluss. Visuelt har filmen et analogt utseende (som er fullt mulig), noe som gir den en tidløs følelse, spesielt med tanke på historien som er tidløs og universell i seg selv. Léa Seydoux sin karakter står midt i fortellingen, og hun bærer filmen uten problemer. Det internasjonale publikummet har fått sett hennes talent samtlige ganger, både i blockbustere som James Bond franchisen og “Inglourious Basterds”, og “The Lobster”. Hun er en mangefasettert skuespiller, og hun virker på et vis mer avslappet i sitt morsmål.

Det er ikke enkelt å forklare handlingen i denne filmen, det er den type film som handler mer om en (eller flere) vanlige personer som lever og gjør normale ting. Sandra opplever selvfølgelig større ting som gir historien drivkraft, men for det meste er det bare hun som lever livet sitt.

Mye av historien dreier seg om hvordan Sandra og familien skal ta vare på faren hennes Georg (spilt av Pascal Greggory) som har fått en nevrodegenerativ sykdom som forverrer seg. Samtidig som hun gjør alt hun kan for faren, starter hun en affære med Clément, som har kone og barn… Den gode gamle forbudte kjærligheten. Dette er en film som handler om sorg, familie, kjærlighet, begjær og mye mer; slik livet er. 

Det som trakk filmen ned for min del, var hvordan kjærlighetshistorien ikke var særlig interessant eller original. I tillegg synes jeg dynamikken mellom Sandra og Clémant var irriterende, og ikke særlig sunn. Dette er nok gjort med vilje, men eg likte ikke hvordan det ble presentert. Men det er en veldig subjektiv mening fra min side, så ta det slik. Og jeg skal ikke se vekk ifra at det var flere nyanser som gikk over hodet på meg. Dette er en veldig stille film med mange lag, men lite “action”, noe som ikke er for alle, så det er greit å vite. Jeg personlig synes det fungerte veldig bra.

“En Vakker Morgen” er en vakker film som utnytter den nydelige byen Paris, og det nydelige franske språket til å iscenesette en følelsesladd historie som mange kan kjenne seg igjen i. Selv om mye av handlingen er litt vemodig, er det også mange morsomme og fine øyeblikk. Og Léa Seydoux er definitivt til å stole på når det kommer til å lede en film.


"En Vakker Morgen" regissert av Mia Hansen-Løve. Med:  Léa Seydoux, Melvil Poupaud, Pascal Greggory, Nicole Garcia. Spilletid: 1 time og 48 minutter. Land: Frankrike/Tyskland. Aldersgrense: 12 år. På kino: 04. november.

Relaterte innlegg