Meny Lukk

“Ett Sekunds Lykke” – Filmrullens ferd

Zhang Yimou sin film, Ett Sekunds Lykke, skulle ha blitt vist på Berlins filmfestival tilbake i 2019, men ble trukket på grunn av «tekniske problemer». Det spekuleres i at filmen skulle ha gått innpå politiske og kontroversielle saker som den kinesiske myndigheten ikke synes noe særlig om. Etter ett par år, og med re-shoots og sannsynligvis sensurerte deler tatt bort, får vi se en menneskelig film som rører borti tematikker som fattigdom, urettferdighet og karakterenes kamp for tilværelsen.

Handlingen er satt i Kina og følger en mann på rømmen, en foreldreløs jente og en kinomaskinist, kalt Herr Film, i bakteppe av kulturrevolusjonen. Filmens fortelling foregår rundt filmrullenes ferd, fra å bli stjålet av den foreldreløse jenten, til mannen på rømmen som desperat prøver å vinne de tilbake. Motivene til rømlingen og den foreldreløse jenten kommer fra forskjellige steder, men bunner likevel like personlig. Filmrullene skal blant annet vise propagandafilmen «Heroiske sønner og døtre» i tillegg til en nyhetsrull, Filmavis nr. 22, i forkant. Denne sistnevnte filmrullen er spesielt viktig for rømlingen, som kom hele veien for å se, som tittelen hinter til, «ett sekund» av.

Filmen har mange gode elementer med seg som gjorde det til en underholdende film hvor man hele tiden måtte følge med på hvem som hadde filmrullen. Jeg synes det ble litt i overkant mye fram og tilbake med den rullen. Kostymene og skuespillet minnes litt om teater, med overdrevne skitne klær, bustete hår og overdrevne gestikulasjoner. Det er så klart lov å overdrive, men det gjorde at jeg ikke klarte å kjenne på de følelsene filmen prøvde å treffe. Det var likevel noen scener som fikk meg til å trekke på smilebåndet, blant annet da Herr Film skyter ut fornærmelser mot resten av landsbyfolket som prøver å hjelpe til med filmrullene.

Denne filmen er ikke helt det jeg forventet av en regissør som Zhang Yimou, som har tidligere blant annet regissert filmene Hero (2002), og House of Flying Daggers (2004). Disse filmene havner innenfor wuxia-tradisjonen med kampsport som hovedfokus og underholdning. Det er et ganske stort spenn fra slike filmer, som de fleste muligens vil kjenne igjen fra denne regissøren, til Ett Sekunds Lykke. Her prøver han å lage en mer personlig og sterk film som skal treffe hjerteroten til publikum, men det klarte ikke jeg helt å føle. Jeg klarer heller ikke å legge fra meg tanken på hvordan filmen kunne ha vært i sin «originale» form. Det er likevel god underholdning og spennende å følge med på, til tross for en del forutsigbare hendelser.

"Ett Sekunds Lykke" regissert av Zhang Yimou. Med: Haocun Liu, Yi Zhang, Wei Fan. Spilletid: 1 time og 44 minutter. Land: Kina. Aldersgrense: 9 år. På kino: 23. september. 

Relaterte innlegg