Meny Lukk

“Farao, den fredløse og prinsessen”: fabelaktige animerte fabler fra Ocelot.


Den mesterlige franske animatøren Michel Ocelot forteller i “Farao, den fredløse og prinsessen” historier fabelaktig i ordets mest direkte forstand. 

Michel Ocelot skriver egne historier, tegner karakterene selv og former deres grafiske univers.  1998 var året det store publikum sperret øynene opp for Ocelot som følge av suksessen “Kirikou og trollkvinnen”. Ocelots første spillefilm. 

Animasjonen er elegant og særegen. Hvor figurene fremstilles i silhuett eller med ansikt i profil. Fortellingene formidles med rikt dekorative omgivelser i sterke farger og gjennomførte detaljer. 

Filmens fundament er eventyr og legender hvor kjærlighet seirer mot alle odds. Limet mellom fortellingene er en kvinne som for en gruppe fremfører legender som mer enn noe minner om fabler. Det er en klar moral i dem og ment som mer enn tidsfordriv. 

“Farao, den fredløse og prinsessenbestår av epos fra det gamle Egypt, en legende fra middelalderen i Frankrike og en marokkansk fabel fra 1700-tallet. Galleriet av karakterer spenner fra fantastiske guder til opprørske tyranner, elskere og prinsesser. Det hele er omgitt av farger og liv. 

Antagonistiske og despotiske foreldre går som en rød tråd gjennom fortellingene. Om det er en adelsmann som ikke kan gifte seg med en jente fra den velstående familien i Egypt, en gateselger som må grave seg frem til prinsessen eller en sønn som dømmes til døden av far. 

Filmen lanseres i original fransk utgave og dubbet norsk. Den norske versjonen er godt dubbet med flere kjente stemmer (Mads Henning Skar-Jørgensen, Herman Tømmeraas, Paul Ottar Haga) og det mangslungne spekteret av dialekter som følger med en norsk film. Oversettelsen fra fransk er til tider noe underlig og kan være vanskelig for barn, likevel drar det ikke ned opplevelsen. 

De relativt simple fablene er pent gjennomført visuelt og formidles formidabelt. Den vil være i stand til å engasjere familien, så vel som entusiaster av animasjon. 

"Farao, den fredløse og prinsessen". Regissert av Michel Ocelot. Med: Mads Henning Skar-Jørgensen, Herman Tømmeraas, Paul Ottar Haga, Modou Bah, Hannah Storm, Håkon Seip, Numa Edema Norderhaug, Sarah MacDonald Berge. Spilletid: 1 time og 23 minutter. Land: Frankrike . Alder: 6 år. På kino: 28. april. 

Relaterte innlegg