Meny Lukk

Film fra Sør 2018 – Torsdag til Lørdag

Ingrid er på plass på Film fra Sør-festivalen i Oslo og kommer i løpet av uka til å rapportere tilbake om hennes favoritter og høydepunkter fra festivalen. Her er noen av filmene hun så på torsdag, fredag og lørdag:

Film Fra Sør festivalen åpnet på Klingenberg kino 8. November med lang kø utenfor kinoen. Da alle omsider hadde sunket ned i setene sine, så entret festival-ansvarlig Ingrid Sølverud scenen og ønsket publikum velkommen med en varm og interessant åpningstale om viktigheten av et mangfoldig filmtilbud. Det ble et par taler til og kulturminister Trine Skei Grande åpnet festivalen med viktige ord om film som et medium og et engasjerende historieforteller-verktøy.


shoplifters

Shoplifters:

Shoplifters er et intrikat og varmt familiedrama fra Japan. Slik tittelen tilsier, lever familien et litt små-kriminelt liv når ikke pengene nødvendigvis strekker til. På vei hjem fra en av sine daglige naske-turer oppdager Osamu og sønnen hans en liten jente som sitter ute i kulda. Etter litt nøling fra Osamus kone  bestemmer familien på fem seg for å ta jenta inn når de får nys av den dårlige og fraværende  familiesituasjonen hun kommer fra. Selv om familien er fattig og bare akkurat tjener nok penger til å overleve med småkriminaliteten sin, ser det ut til at de lever et lykkelig og mer enn tilstrekkelig liv sammen. Mesteparten av filmen forblir i dette fattige, dog utrolig fine stadiet.  Vi inviteres inn i, og blir kjent med en familie bestående av utrolig menneskelige karakterer med både varm og sårbar familiedynamikk. Etter en uforutsett hendelse avsløres hemmeligheter som setter båndene mellom familien på prøve, når ikke alt viser seg å være slik det ser ut som. Styrken til Shoplifters ligger i den utrolig menneskelige tilstanden man blir invitert inn i. Dette er et nyansert familiedrama som skildrer både prøvelsene og gledene som følger med i nesten alle familieforhold. Filmen viser at selv om boforhold og økonomien er av den laveste standarden, trenger ikke livskvaliteten å være det. Likevel viser siste akt den skjøre realiteten som familien lever i, og hvordan alt lett kan rase sammen. Dette er en absolutt glimrende åpningsfilm som ble vist for et fullstappet hall på Klingenberg kino under åpningen.
(Japan, japansk)

lamb-759x500

Lamb:

Ephraim og faren hans bor på landsbygda i Ethiopa. Matmangelen som tok livet av moren til Ephraim tvinger familien til å flytte. Faren etterlater Ephraim og det kjære lammet hans, Chuni, hos noen fjerne slektninger med litt mer ressurser på landet mens han prøver å finne arbeid i storbyen. Faren lover å returnere til Ephraim når regnet kommer til landsbygda. Slektningene som Ephraim bor hos er mer enn skeptiske til hans manglende interesse for “maskulint” arbeid. De ser også sterkt ned på guttens sterke forhold til lammet Chuni. Når Ephraim finner ut at familien planlegger å spise Chuni når høytiden kommer, prøver han å tjene inn penger for å flykte med lammet på en buss hjemover. Lamb er en ganske varm oppvekstskildring om en gutt, lammet hans og alt det som kommer mellom dem. Ephraim prøver alt han kan å passe på Chuni mens han ikke egentlig er tilfreds med livssituasjonen sin. Far er langt unna og det ser ut til at det blir lenge til regnet kommer.
(Ethiopia, Amharisk)

sueno-florianopolis

Florianópolis Dream:

I Florianópolis Dream møter vi en argentinsk familie på sin vei til ferieøya Florianópolis i Brazil. Filmens hovedperson er Lucrecia. Hun og hennes mann Pedro er separerte, men tar likevel med seg sine to tenåringsbarn på ferie . Familien har planer om at denne skal bli avslappet og uanstrengt, men ikke overraskende  blir den alt annet enn en dans på roser. Filmen åpner med at familien på fire går tom for bensin på kjøreturen til ferieøya. Et par som skal samme veien kommer til unsettnindg og etter litt om og men takker familien ja til å bo i parets feriehus på Florianópolis. Filmen skildrer den kompliserte kvinnen Lucrecia, som ikke bare har problemer med å forstå brasiliansk. Hun sliter også med å nå ut til ektemannen sin, samt hennes barn som det blir tidligere og tydeligere at har vokst fra henne. Hun er ensom, og finner i løpet av filmen trøst der hun kan.Når ferien er over kan alt kan vennde tilbake til slik det pleier, eller kan det?
(Argentina, Portogisisk)

Relaterte innlegg