Meny Lukk

Ghost in the Shell 2: Innocence – Ohsiis datadystopi fortsetter


Cyborg-detektiven Batou spesialpolitiet Section 9 er tilbake igjen, tre år etter hendelsene som gjorde at han mistet partneren sin «Major» i Ghost in the Shell (1995). Denne gangen er detektiven Togusa med på etterforskningen som hans nye partner etter det blir klart at flere tjenesteroboter i byen har gått berserk og tatt livet av sine eiere. Sammen begynner de å oppklare hvorfor dette kan ha skjedd, om noen eventuelt kan ha stått bak og i så fall hvorfor.

Regissør Mamoru Oshii gjør mye likt som i første film. Spektakulære og detaljerte omgivelser gir liv til et massivt byunivers, mens filosofiske tanker om roboter, mennesker, minner og etikk fyller manuset. Igjen er handlingen ofte kaotisk, og det kan være krevende å henge med på hoppene i tid og rom, og mellom tanker, drømmer og virkelighet underveis.

Men dette er ikke nødvendigvis så distraherende og forstyrrende som det kunne vært, og det er heller ikke sansynlig at det å være en spennende etterforskningsfilm er filmens mål i det hele tatt. Filmen er heller et tankeprosjekt om menneskehetens fremtid med teknologien. Posthuman eksistens i form av lagrede minner, skillet mellom robotikk og menneskelige organer, kunstige og ekte følelser, alt dette og mer er sentrale tematikker som filmen(e) ikke bare er interessert i, men baserer seg på i sin helhet.

Innocence er ikke det sci-fi eventyret det kanskje ser ut til å være ved første øyekast. Karakterer og handling er mer et utgangspunkt for filosofiske referanser og etiske spørsmål, selv om det ikke alltid er like treffende eller forståelig i forbifarten. Det skal uansett ikke være noen tvil om at Oshiis oppfølger til den originale klassikeren er solid, og faktisk fungerer den hakket bedre. Ikke bare er selve handlingen noe mer forståelig og engasjerende, men landingen av to og tredimensjonal animasjon forsterker den allerede fantastiske visuelle stilen.

Ghost in the Shell” filmene føles aldri helt så intellektuelle og filosofiske som de tilsynelatende prøver være, men de er visuelle mesterverk som absolutt er verdt å se, spesielt om man er i humør for litt hjernetrim.

Ghost in the Shell 2: Innocence (orig. イノセンス). Regissert og skrevet av Mamoru Oshii. Med Atsuko Tanaka og Akio Otsuka. År: 2004.

Relaterte innlegg