Meny Lukk

Seyran Ateş: Sex, Revolution and Islam – «Jeg kjemper ikke mot islam, jeg kjemper mot patriarkatet»


Seyran Ateş er en tysk-tyrkisk advokat, Imam, og forkjemper for kvinners rettigheter. Hun identifiserer seg som bifill, er forfatter og er den mest politi beskyttede sivile kvinnen i Europa. Ateş krever en seksuell revolusjon for islam, og vil ikke gi seg før det skjer en endring.

Filmen viser hennes Ateş sitt møte med Islam som ung voksen. Oppveksten hennes var en god en. I slummen i Tyrkia bodde hun med nære og fjerne slektninger i noe hun kalte et paradis for et barn. Når hun var 6 år gammel flyttet familien til Tyskland og hun gradvis  forsto at hun ikke hadde det like lett som andre ungdommer. Aller sterkest er minnet hennes om å bli kalt hore om hun ville gå ut av huset, lese en bok eller dra på kino. Et ord hun fikk et forhold til før hun visste hva det betydde.

Tysk-norske Nefise Özkal Lorentzen har produsert og regissert filmen. Hun er særlig kjent for sine filmer relatert til islam og hennes valg i å sette fokus på menneskerettigheter gjennom filmmediet. Lorentzen, som har lagd filmene Manislam- om menn og maskulinitet i islam og En ballong til Allah, har uttrykt et håp om at «kjønnsdeling og vold mot kvinner en dag vil være et glemt aspekt ved historien».

Med utgangspunkt i Ateş sine observasjoner og erfaringer, greier filmen å omfatte veldig mange sider ved religionen. Den setter lys på ujevne kjønnsroller, ekstremisme og radikalisering, og gjør dette gjennom mennesker Ateş selv har vært i møte med. Hun sier det er et paradoks at i tillegg til å få hat fra den høyreekstremistiske siden, får hun heller ikke støtte fra venstresiden og kvinnebevegelsen. Ateş har uttrykt at hun synes bruken av sjal i skolen er utelukkende negativt, dette fordi «bruken av sjal i muslimske miljøer understøtter et konservativt kvinnesyn».

Som 21-årig juss-student jobbet Ateş på et rådgivingssenter for tyrkiske kvinner, hvor hun en dag i 1984 ble skutt på i et møte med kvinnene. Hennes nevø forteller også sin historie fra radikale til liberale islam. Som homofil forteller han at han hadde det vanskelig med å godta det, og søkte heller ekstremistgrupper gjennom sider på nettet. Her møtte han flere som tenkte at det å dø for islam gjennom ekstremistiske handlinger var den eneste måten å sikre seg en plass i himmelen.

Dokumentaren viser Ateş sin rolle som et forbilde, en muslim og en forkjemper for menneskers rettigheter. Vi blir fortalt historien hennes fra barndom til der hun er i dag. Aller tydeligst fremmer Ateş, gjennom dokumentaren, arbeidet som må til for at islam endrer sine seksuelle holdninger. Det er en viktig del av budskapet for Ateş å vise at islam er forenlig med demokrati. At islam er kjærlighet. Özkal Lorentzen og Ates skaper sammen en film som er interessant og underholdende, og aller mest er den viktig.

Seyran Ateş: Sex, Revolution and Islam. Regissert av Nefise Özkal Lorentzen. Med Seyran Ateş. År: 2021.

Relaterte innlegg