Meny Lukk

Film Fra Sør 2018 – Onsdag til Fredag

Helga nærmer seg og Ingrid er fortsatt i hovedstaden og studerer filmer fra utenfor de vestlige verdensdelene. Siden sist gang hørte fra henne har hun fått med seg flere høydepunkter som hun vil anbefale til alle som har muligheten.

parsas

The Pig

Den iranske regissøren Hassan har blitt bannlyst fra å lage film av de iranske myndighetene. Han er fylt med både frustrasjon og kjedsomhet da han ikke har laget film på to år. Hassans kone er skuespillerinne, og ønsker nå å takke ja til en rolle i filmen til Hassans erkerival. Den usympatiske Hassan blir så klart kjempesjalu. På toppen av det hele er det en skummel skikkelse som kaller seg for “The Pig” som kutter av hodet til kjente iranske regissører. Hassan er nesten fornærmet av at the pig ikke har vært interessert i å angripe han enda.
“The Pig” er en hysterisk morsom thrillerkomedie som skildrer en nokså usympatisk, karikert, men likevel troverdig univers der hovedpersonen  klarer å havne i finurlige situasjoner. Filmen er både spennende, tragisk og morsom. Dette er en fin blanding som passer perfekt. Det visuelle er ofte fargerikt og lekent. Hassan er en smågal, desperat og komisk karakter som gjerne går i band-skjorte. Dette er en ganske blodig  film med høy underholdningsverdi som heldigvis ikke tar seg selv for seriøst. Filmskaperne har slått spikeren på hodet med denne lett fordøyelige sjangeren og the Pig er virkelig en av favorittene på årets festival
(Iran, Persisk)

burning-lee-chang-dong-cannes

Burning

Denne filmen er basert på en novellen “Barn Burning” fra novellesamlingen An Elephant Vanishes  av den bestselgende japanske forfatteren Haruki Murakami. Den prisbelønnede sørkoreanske regissøren Lee Chang-Dong har både laget manus til filmen og regissert den. Jongsu er bondegutt. Han har studert kreativ skriving på universitetet og har ambisjoner om å bli forfatter. Han er arbeidsledig da han tilfeldigvis møter den livsglade Haemi på gata, ei jente han kjenner fra barneskolen. De to blir enige om å ta en drink samme kvelden og Jongsu faller raskt for Haemi. Da Haemi drar på tur til Afrika ber hun Jongsu om å mate katten hennes hjemme hos henne mens hun er borte. Jongsus fantasier og forelskelse blir stadig sterkere mens hun er borte. Da Haemi returnerer har hun med seg en ung, rik mystisk man med navn Ben. Ben og Haemi får stadig nærmere kontakt. Heami inviterer Jongsu med på nesten alt hun og Ben gjør og Jongsu blir sittende fast i et trekant drama. Da Heami forsvinner sporløst blir Jongsu besatt av å finne ut hva som har skjedd. Den mystiske Ben er kanskje ikke så uskyldig som han ser ut. Burning er en mystisk og intens thriller blandet med et trekantdrama. Historien er vellaget med små detaljer som bygger fint opp til klimakset i slutten av filmen. Filmen briljerer med å bygge opp spenning der publikum virkelig investeres i historien. Heami er en livsglad og forførende karakter som det er vanskelig å ikke bli like trollbundet av som Jongsu blir. Filmen er vakker og poetisk samtidig som den er ulmende og til tider tvers igjennom “creepy” å se på.  Opplevelsen er intet mindre en fabelaktig, og jeg kan ikke gjøre noe annet enn å anbefale denne filmen på det sterkeste. Nok en favoritt fra årets festival.
(Sør-Korea, koreansk)

HARD_PAINT_boy

Hard Paint

På dagen er Pedro en ganske usosial og introvert gutt fra Porto Algere. På kveldene er han NeonBoy, naken, og dekket inn med neon-maling på webkamera foran andre menn. For et lite publikum er Pedro nattens stjerne og å danse naken på nettet er slik han tjener penger. Da søsteren til Pedro flytter fra leiligheten deres til Salvador, blir Pedro alene om å betale husleia. Pedro drar ikke nok folk på Internett-showene sine til å kunne leve av det. Da en utfordrer dukker opp på nettsiden inviterer Pedro han over for å samarbeide om et show. Selv om Pedro er ganske innelåst, utvikler de to etterhvert et forhold som blir mye sterkere enn det publikumet deres ser foran webkamera. Hard Paint er en oppvekstskildring litt utenom det vanlige der Pedros sexliv står i stor kontrast både med de duse fargene til byen Porto Algere samt Pedros innesluttede personlighet. Filmen er en fin portrettfilm, men likevel faller den innenfor konvensjonene til en oppvekstskildring så mye at den til tider blir for forutsigbar og konstruert. Likevel er filmen visuelt fascinerende. Det er forfriskende å se en kjærlighetshistorie med et homofilt par der intern eller eksternt strev om å takle sin egen seksualitet ikke står som hovedfokus, slik det ofte blir i slike filmer.
(Brazil, portugisisk)

 people

Peoples Republic of Desire

Det har oppstått en trend i Kina. Denne trenden er livestreaming, og det har blitt ufattelig populært. Flere millioner kinesere følger nøye med livestream idolene sine som gir dem en flukt fra den virkelige verdenen, og et kanskje ellers ensomt liv. Livestreaming på internett med flere millioner seere blir det penger av.  Denne dokumentarene forteller historiene til noen av de største  livestreming-stjernernene på Kinas mest populære platform for akkurat dette, YY. Dette er ungdommer som tjener hundre tusener av dollar i måneden på å vise ansiktet sitt foran webcamera. Vi får se at til syvende og sist er livestreaming-verdenen en syk popularitetskonkurranse som store rike bedrifter vet å gjøre penger av. Fans over hele Kina vet at desto mer penger du bruker på virtuelle gaver til livestream stjernene, desto større sjanse for at de legger merke til deg, og dette er et rush for de fleste i seg selv.  Dokumentaren viser at det å være elsket av flere millioner foran en skjerm, ikke bare er en dans på roser. Vi følger blant annet en jente som har måttet tatt på seg oppgaven om å forsørge sine arbeidsløse foreldre, samt søsterens college utdannelse når hun er den eneste som har mulighet. Dokumentaren viser at det å opptre på sosiale medier er hardt arbeid og en evig kamp om å holde på både seerne og pengestrømmen. Dette er en verden hvor god økonomisk støtte fra noen få bedrifter inspirerer andre mer vanlige folk til å donere enda mer. Til å være en dokumentar om et virtuelt liv er dette en film som er ganske menneskelig. Vi ser hvordan stjernene sjeldent gir ut av døra, samt hvordan de kan ha problemer med å skape meningsfulle relasjoner i det virkelige liv. I midten av kanskje den største popularitetskonkurransen i Kina er ensomhet det mest sentrale temaet, både for stjernene og deres følgere.

(Kina, mandarin)


 looming-master

The Looming Storm

The Looming Storm er en psykologisk, ganske deprimerende thriller. Yu Guowei er sikkerhetsvakt på en fabrikk med flere hundre ansatte i en ganske skitten industriell by i Kina. Dette er et sted hvor det pøsregner hele tiden, bokstavelig talt, og store deler av filmens kinematografi baserer seg rundt dette endeløse regnet. Da en seriemorder begynner å herje ganske nært fabrikkområde der Yu jobber, prøver han å fange morderen ved å starte sin egen etterforskning, og melde fra til politiet for å bevise at han har det som trengs for å bli detektiv. Denne etterforskingen kjøres i ganske klassisk noir stil der man forventer at Yu etterhvert kommer til å løse saken. Tro mot noir-stilen inneholder filmen  blant annet en jaktscene langs noen togskinner samt en scene der Yu spørr en ballsal-prostituert om mistenkelige menn. Parallelt med etterforskingen begynner Yu et forhold til en naiv lokal prostituert ved navn Yanzi som ender på et tragisk vis. The Looming storm er en atmosfærefilm som legger mer vekt på stemningen i filmen framfor action og hendelser. Filmen inneholder en rekke mystiske elementer som den ikke er redd for å holde en tilbake løsning på. Noe utilfreds kan en føle seg da filmen ikke svarer på alle spørsmål som den stiller. Likevel er dette en vellaget, interessant, blek, voldelig og atmosfærefull thriller som det står god underholdningsverdi av.
(Kina, mandarin)

Relaterte innlegg