Meny Lukk

“Frøyas Eventyr” – Ta med barna dine og kanskje en bok


Frøyas Eventyr er en animasjonsfilm ment for barn som klarte å skremme en voksen. Full av vold, skumle karakterer og samfunnskritikk som bare kunne kommet fra franskmenn. Som med de fleste animasjonsfilmer så er det forventet nå i 2022 at kinematografien og animasjons nivået skal være plettfritt, men siden dette ikke er en Disney eller Pixar film så kan jeg være mindre kritisk til de få feilene. Landskap og detaljene skinner virkelig, verden som blir vist frem er fargerik og har en livlig personlighet. Kritikken jeg vil gi er at karakterene, menneskelige og dyr, ser ut som de gjør i alle andre filmer og bevegelsene til disse karakterene er ofte stive og distraherende.

I denne historien følger vi Frøya som er en foreldreløs ung jente som bor på gata i en liten landsby kalt Tåkeborg, og da kronprinsen blir forvandlet til en kattehane (halvt katt halvt hane), er det opp til Frøya å finne en trollkvinne i nifseskogen som kan hjelpe de før den onde Tristain blir kronet konge og tar over Tåkeborg. Frøya har selvfølgelig hjelp på dette eventyret, hun har de tre røyskattene sine og to nye venner, en ung hoffnar og en inkompetent vakt med drømmer om å bli ridder. Sammen må de på et langt eventyr som naturligvis ender med bæsjehumor, en flyvende fransk bulldogg drage kombinasjon og at den sosialistiske drømmen til en tidligere konge blir forfylt.

Frøyas Eventyr har 1 time med helt typisk barnefilm fortelling som ikke sjokkerer eller interesserer til noe særlig grad. Dette blir snudd på hodet rett før klimaksen da en voksen man skyter en liten jente i hjerte imens en skog brenner, og vennene hennes blir kidnappet. Etter dette kommer et slagsmål mellom en landsby av gamle damer og en gruppe leiesoldater. Kanskje du ikke skjønner hva som skjer, jeg vet jeg ikke gjorde det, men hvis filmen klarte å være en mellomting av den første time og siste halvtimen så hadde det vært en veldig interessant film. Barn vil like den, den er fargerik og har nok simpel humor, voksene som er med vær klar for en lang 1,5 time.

Frøyas Eventyr kommer fra Frankrike og er åpenbart ett “passion project” for regissøren, sikkert mye fra egen barndom i filmen, måten det blir fortalt på er bare så stivt. Selvfølgelig skal det være humor som barn liker i filmer som dette, men minst en tredjedel av kinosalen er fylt av foreldre som får absolutt ingenting ut av filmen. Barnefilmer kan ofte blir “cash grabs”, billig å lage og garantert et publikum som ikke er kritiske til det de ser, og Frøyas Eventyr er ikke en slik film det er åpenbart noen som bryr seg som sto bak produksjonen. Resultatet var bare det samme uansett intensjonen.

"Frøyas Eventyr" regissert av Julien Fournet. Med: Gauthier Battoue, Kaycie Chase, Barbera Tissier og Emmanuel Cutril. Spilletid: 1 time og 29 minutter. Land: Frankrike. Aldersgrense: 6 år. På kino: 11 Februar

Relaterte innlegg