Meny Lukk

”Game of Thrones” S08E02: Subtil men effektiv kursretting

[usr 3,5]

Denne anmeldelsen av Game of Thrones kan inneholde spoilers.

Game of Thrones åpnet sesong 8 med en av sine svakeste episoder noensinne, men har rettet opp kursen med episode 2, A Knight in the Seven Kingdoms. På papiret er det ikke store forskjellen – samme regissør og samme rolige, karakterfokuserte narrativ – men denne uken føltes mer virkelig, mer potent, mer som en del av det Game of Thrones vi alle forelsket oss i. Om denne episoden hadde bare vært 15-20 min lenger, kunne den inkludert alt forrige episode hadde å by på av kvalitet. Også manuset var bedre skrevet, nesten som det skulle kommet fra Martin selv:

”He wants to erase this world, and I am its memory.”

Ikke alt er like bra, og det er noen avenyer de hinter til som fortsatt skurrer. Emilia Clarke som Daenerys er malplassert og overspilt, og den intense kjærligheten imellom henne og Jon føles ufortjent. Som en tidlig fan av karakteren så er det vondt å se henne portrettert dårlig, og at hun blir bygget mer og mer opp som en antagonist.

Det var for det meste gode øyeblikk denne uken dog, fra et plutselig og overraskende seksuelt forhold til en ny og sjarmerende bullshit-historie fra Tormund Giantsbane (man blir tullete patriotisk av at vår store sønn Kristoffer Hivju fortsatt er med på moroa). For oss bokelskere er tittelen sammen med episodens mest rørerende øyeblikk også en herlig referanse til at Brienne of Tarth slekter på ingen ringere enn Ser Duncan the Tall (hovedpersonen i George R.R. Martin sine Dunk and Egg noveller, satt cirka 90 år før første bok i serien).

Oppbygningen til neste ukes episke slag er til å ta og føle på nå. Hovedpoenget med A Knight in the Seven Kingdoms er nok å bygge opp under kjærligheten imellom karakterene, slik at om noen (eller mange) av de dør i neste episode, skal vi ha blitt ordentlig reinvestert. Det kommer nok til å fungere ganske bra, for med Battle of the Basterds regissør Miguel Sapochnik ved roret er det lett å forestille seg både episk action og emosjonell ruin før de 82 minuttene er omme.

Sesongens andre episode er overlegent mye bedre enn den første, og bygger opp spenningen til neste ukes sannsynligvis uforglemmelig slag. Med emosjonelle, morsomme og overraskende øyeblikk, er A Knight in the Seven Kingdoms det forrige episode burde ha vært. Episodens store nikk til fans av bøkene setter vi også pris på!

Game of Thrones – skapt av David Benioff and D. B. Weiss. Med Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Peter Dinklage og Lena Headey. Land: USA. Spilletid: 58m. Aldersgrense: 15 år.

Relaterte innlegg