Meny Lukk

“Godt nyttår, Chile” – Saktebrennende barndomsminne

Det er sommeren 1990 i Chile. Samfunnet er i endring ettersom diktaturet akkurat har falt i landet. Godt Nyttår Chile følger tre frihetssøkende ungdommer i en liten avsidesliggende hippie-bygd i åsen nært Santiago. Sofia og Lucas er 16 år, mens Clara er 10 år. Foreldrene deres har valgt å ta avstand fra det urolige politiske klimaet etter diktaturets fall. De unge prøver motvillig å finne sin plass i det lille samfunnet som blant annet har gitt avkall på strøm og mye av sitt rene drikkevann for å leve alternativt.

Sofia er står midt i skillet mellom ungdomslivet og voksenlivet. Mens hun klør etter å gjøre et oppgjør med tilværelsen ser vi hennes rastløse møter med alkohol, kjærlighet, sex, røyking og biler. Mer enn alt vil Sofia komme seg tilbake i den vide verden som de voksne rundt henne har forlatt. Inn kommer Ignacio, en hunky midt-i-tjue-åra fyr med motorsykkel og venner utenom bygda.  Selv om fordømte kjærlighetshistorien mellom de er sentral tar den aldri for mye fokus fra de sentrale miljø og situasjons-skildringene i filmen. Samtidig kaster Lucas lengtende blikk mot Sofia som ikke vil gjengjelde følelsene hans.

Godt nyttår Chile er en saktebrennende chilensk oppvekstfilm som er mye mer opptatt av miljøskildring og stemning enn handling og plott. Med kjempegod kameraføring og nydelig fotografi blir publikum satt ordentlig inn i en veldig spesiell tilværelse der ungdommen er hovedaktørene samtidig som de er maktesløse ovenfor sine egne hverdagslige problemer.

Filmen legger så mye fokus på tilsynelatende tilfeldige detaljer at den er vanskelig å forestille seg som noe annet enn et selvbiografisk utgangspunkt fra regissør Dominga Sotomayor’s side. Slik som Alfonso Cuarón’s Oscar-vinnende Roma er også Godt nyttår, Chile et dypdykk i minne og fortolkning av egen barndom. Det gjør Godt nyttår Chile til en utrolig intim og personlig film. Med sin spesielle atmosfære og personlige tilnærming er det helt klart likhetstrekk mellom Roma og Godt nyttår Chile på mer enn en måte

Om en skal se denne filmen er det viktig å vite hva man går til. Godt Nyttår Chile er ikke en perfekt film og den er overhodet ikke er en film for alle. Elementene som gjør filmen til en god dvelende miljøskildrende oppvekstfilm er også elementene som trolig vil kjede enkelte publikummere. Filmen mangler helt klart momentum og får aldri et konkret grep rundt en ordentlig handling. Dog karakterene føles ekte, er de aldri superengasjerende, i tillegg til at er det tråder i filmen som aldri blir nøstet helt opp i. Den drømmeliknende drivkraften til filmen kan helt klart nytes fra et filmelskende perspektiv, men kan på mange føles seig og kjedelig. Likevel er Godt nyttår Chile en varm anbefaling til de som koser seg med stemningsfilm og ønsker å bli transportert til en helt annen hverdag og verden, nå som november-mørket for alvor slår an.

Godt nyttår, Chile – regissert av Dominga Sotomayor Castillo; med Demian Hernández, Antar Machado og Magdalena Tótoro. Spilletid: 1t 50m. Land: Chile. Premiere: 22.11.19. Aldersgrense: 6 år

Relaterte innlegg