Meny Lukk

“Guest of Honour” – Sjarmerende rot, reddet av David Thewlis


Guest of honour er den nyeste filmen til Atom Egoyan som tidligere er kjent for Exotica (1994) og The Sweet Hereafter (1997). Filmen handler hovedsakelig om den bisarre og eksentriske karakteren Jim (spilt elegant av David Thewlis), og datteren Veronica (Laysla De Oliveira) som sitter frivillig i fengsel for en gjerning hun vet hun ikke har begått.

Jim jobber som helseinspektør hvor han går fra restaurant til restaurant og sjekker om de møter standardene til mattilsynet. Denne jobben tar han så seriøst som om menneskets skjebne hviler i hans hender. Det er i disse scenene vi får flere av filmens høydepunkter fra. Ellers besøker han sin datter i fengsel hvor han prøver å komme til bunns av hvorfor hun ikke ønsker å bli løslatt. Filmen er fortalt nokså kaotisk i en ikke-kronologisk rekkefølge hvor dette mysteriet står som kjernen av handlingen. Det er ofte vanskelig å si hvilken retning filmen går i eller hva som er poenget med alt sammen. Enkelte øyeblikk som prøver å sjokkere ender til og med opp med å være komiske ettersom filmen ikke helt vet hvilken sjanger den tilhører.  

Den beste måten å beskrive den på er ved å se på filmen som en pose med Bertram Butts Allsmaksbønner. Noen deler smaker som karamell og vanilje, særlig når David Thewlis er tilstede, mens andre deler minner mer om ørevoks og sure sokker. Disse får vi som regel hver gang filmen fokuserer på den usannsynlige og melodramatiske fortiden til Veronica. Siden dette da er kjernen av fortellingen sier det litt om hvor mye David Thewlis bærer filmen. Det mest smakfulle finner man overaskende nok i lydsporet som da holder en narrativ verdi samtidig som det gir liv og personlighet til filmen som faktisk er veldig minneverdig.

Guest of honour har ikke mye å skryte av når det kommer til handlingen, men filmen er likevel fylt med nok små og sjarmerende øyeblikk til å heve opplevelsen til «helt grei». Dette kan vi i stor grad takke David Thewlis for. Uten han kunne filmen lett vært et steg i hundemøkk.  

Guest of Honour - Regi av Atom Egoyan.  Spilletid 1t 45m. Land: Canada. Norgespremiere: 12.02.2021. Skuespillere:  David Thewlis , Laysla De Oliveira , Luke Wilson. Aldersgrense 12 år

Relaterte innlegg