Meny Lukk

“Halloween Kills” – Hvert drap er sykere enn det forrige


Gjett hva? Michael Myers lever. Fans av Halloween-filmene lar seg neppe overraske av dette. Å overleve skudd, slag og brann er standard prosedyre for den maskerte morderen som har returnert til hjembyen sin for å drepe. Førti år etter sin første massakre, er Myers tilbake, og farligere enn noensinne før. Halloween Kills byr på skrekk, gru og drap du ikke har sett maken til.

Halloween Kills tar plass direkte etter hendelsene i forgjengeren, Halloween, fra 2018. Michael Myers (Nick Castle, James Jude Courtney) har akkurat myrdet seg gjennom hjembyen Haddonfield, Illinois, på jakt etter søsteren sin Laurie (Jamie Lee Curtis). Etter et voldelig oppgjør i huset hennes, har Laurie stengt Michael inne i kjelleren sin, mens huset brenner ned. Alt tyder på at Michael er død, men så lett er det ikke. I en dødskul scene som viser hvordan han har overlevd, får vi se at Michael ikke bare er flink i én-mot-én situasjoner. Brannvesenet, som kommer for å slukke brannen i Lauries hus, får kjørt seg da Michael vil ut. I en nærkamp mellom Michael og en gruppe brannmenn utstyrt med både økser og sirkelsag, etableres filmens voldelige estetikk. Det er selvsagt brannmennene som ender opp med å bli hakket og saget i hjel. Dette er en sterk start, og et av filmens høydepunkter.

Åpningen er god, og byr på noe nytt. Det gjør resten av filmen også, både på godt og vondt. På en halloween-fest i en bar, introduseres vi til nye karakterer, og får et gjensyn med flere gamle fra John Carpenters originale Halloween fra 1978. Flere av disse karakterene har overlevd Michael på forskjellige vis. Disse introduseres i en merkelig tale fra Tommy (Anthony Michael Hall), som oppleves totalt upassende i settingen. Han henter fram traumene til de overlevende og presenterer disse for baren midt i den festlige kvelden. Litt kinkig løsning av filmskaperne, men det funker greit nok. Like etterpå ser de på nyhetene at Michael er tilbake, og med det drar hele gjengen ut på tokt for å ta knekken på den ondskapsfulle morderen.

Myers drar både på husbesøk, og spaserer litt ute. I begge settingene dreper han som bare det. Scenene er klassiske skrekkfilm-scener der Michael gjemmer seg før han plutselig titter fram og dreper ofrene sine på brutalt vis. Filmen spiller mer på sjokkverdi i form av vold til fordel for jumpscares, men det er absolutt ingen mangel på sistnevnte heller. Mengden av måter Myers dreper sine ofre på er til å måpe av. Det er kanskje fælt å si, men det er utrolig underholdende. Kreativiteten som er lagt i drapsvåpen- og metoder er imponerende, og til tross for at det til tider kan bli litt dumt, er det et av filmens beste elementer. Det er spesielt ett drap som skilte seg ut for meg, som involverte en bildør. Bildørdrapet er på grensa til å være komisk, men det er uansett et av mine favorittøyeblikk. Det er nesten verdt å se filmen bare for det. Det burde for øvrig innføres påbud om hjelm og halskrage i Haddonfield for å minske dødtallet i småbyen. Michael er nemlig veldig glad i å slå hoder i vegger, og stikke ting i halser. Om han ikke har kniv finner han et lysstoffrør, trappegelender eller knust vindu å bore gjennom ofrene sine. En skikkelig handyman.

Et av filmens svakeste punkter er visse dialoger og replikker som føles unaturlige og useriøse. Det er en hel del melodramatiske scener akkompagnert med nedstemt pianomusikk, som blir for klisjéfylte i lengden. Det er også visse one-linere som jeg ikke vet om var ment seriøst eller for komisk effekt, men jeg tror dessverre førstnevnte er tilfellet. Kudos til deg om du greier å se Tommy si «the Boogeyman is at large» uten å fnise litt.

Det er også en lang sekvens midt i filmen, som involverer en mobb og en stakkars innsatt på flukt, som føles helt unødvendig. Jeg tror det er meningen at publikum skal lære noe av denne sekvensen, men jeg vet ikke helt hva.

Filmen inneholder flere tilbakeblikk til 1978, som er året den originale Halloween (John Carpenter, 1978) tar sted i. Looken fra originalfilmen er gjenskapt på godt vis. I tillegg er musikken mer lik den originale, i motsetning til den mer moderne versjonen som ble laget til filmen fra 2018. Disse elementene, i samspill med en solid intro og den klassiske Halloween-fonten, gjør dette til en film fans av originalen vil sette pris på.

Selv om Halloween Kills ikke er bra tvers igjennom, er det en film som er verdt å få med seg, og som uten tvil setter deg i stemning til Halloween. Halloween Kills kommer på kino 15. Oktober 2021.

"Halloween Kills" regissert av David Gordon Green. Med: Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Andi Matichak, Will Patton, Anthony Michael Hall. Spilletid: 1 timer 46 minutter. Land: USA. Aldersgrense: 18 år. På kino: 15. Oktober 2021.

Relaterte innlegg