Meny Lukk

“Holy Spider” – Hellig terror i Mashhad


Holy Spider” baserer seg på virkelige hendelser som fant sted i Mashhads gater i 2000 0g 2001. En morder går løs i den hellige byen Mashhad, Iran sin neste største by etter Teheran og en kvinnelig journalist er fast bestemt på å løse mordmysteriet som ryster de lokale.

Filmen åpner ved å introdusere seeren til en av de kvinnelige sex-arbeiderne i denne hellige byen. Vi følger henne gjennom en vanlig arbeidsnatt hvor hun møter ulike personer. Hennes siste interaksjon for natten blir skjebnesvanger, ettersom hun møter seriemorderen som er ute og terroriserer byen kvinnelige sex-arbeidere.

Hovedkarakteren er den kvinnelige journalisten Rahimi. Hun kommer til byen for å undersøke og skrive om de uløste mordene som har blitt begått. Men siden hun er kvinne, i et arabisk land med strenge lover har hun ikke de beste arbeidsforholdene. Hun må håndtere utbredt sexisme, hun lever i et patriarkalsk samfunn og den lokale kulturen ser på mordene som er blitt begått mot disse kvinnelige sex-arbeiderne som en smule hellig.

Dette er ikke et mysterie som seeren selv skal løse mens kvinnene blir drept, men heller et mysterie om hvorfor morderen velger å drepe. Vi møter morderen, som i filmen blir kalt for edderkoppmorderen, ganske tidlig. Han heter Saeed og blir fremstilt som en helt vanlig familiefar, med en trygg jobb som bygningsarbeider. Vi følger Saeed mens han begår disse mordene. Vi ser hvilke metoder han bruker og det blir ganske fort grafisk når han først begynner å ta liv av ofrene sine.

“Holy Spider” er en effektiv thriller. En god sammenhengende handling, der vi følger både journalisten Rahimi og edderkoppmorderen Saeed. Drapene er grusomt realistisk og det man får med seg mer enn nok underveis. Rahimi, spilt av Zar Amir Ebrahimi er meget sterk i sin rolle, der hun fant prisen for beste kvinnelige skuespiller under filmfestivalen i Cannes. Også Mehdi Bajestani som Saeed er kruttsterk i rollen som edderkoppmorderen.

Regissøren av filmen er den dansk-iranske Ali Abbasi. Han har regissert to filmer fra før, “Shelly” og “Border“. Abbasi skal også regissere noen av episodene i “The Last of Us” serien som skal komme til HBO Max i 2023. “Holy Spider” er valgt ut som Danmark sin Oscar kandidat for utdelingen neste år.

Holy Spider” er en meget god krim-drama-thriller av Ali Abbasi som får pulsen til å stige. Hovedrollene av Ebrahimi og Bajestani er overbevisende gode mens Rahimi sin journalistiske jakt på seriemorderen Saeed pågår. En interessant og virkelig historie som pågår i et land med en helt annerledes kultur, lover og syn enn det vi har her i Norden. Absolutt noe å få med seg på det store lerretet!

"Holy Spider" regissert av Ali Abbasi. Med: Zar Emir Ebrahimi og Mehdi Bajestani. Spilletid: 1 time og 55 minutter. Land: Danmark og Iran.  Aldersgrense: 15 år. På kino: 25. november. 

Relaterte innlegg