Meny Lukk

“I Onde Dager” – Til Atle Antonsen skiller oss ad med en kjøttkniv

ERIK MARTIN WILLÈN: I onde dager (The Trip) 2021 - Noomi Rapace - SF  STUDIOS Norge

Det er et kjent refreng i den moderne verden at alle ektepar hater skjorta av hverandre. Spesielt de som er hvite, hetro og barneløse. Da er det jo litt chill å endelig se ordentlig representasjon av spesifikt dette på skjærmen, særlig chill når paret begge planla å myrde dritten ut av hverandre på den samme hytteturen.

Lars (hei, Lars) er en middelaldrene, meteroseksuell filmregissør som tjener dagens brød på å regissere de mest klisje såpeoperaene du finner på TV. Dette brødet tjener han for sin kones skyld, Lisa, som er en skuespillerinne mest ukjent for hennes arbeid i ingenting merkverdig. Er det noen som har lagt merke til at det er veldig mange filmer laget om folk som lager film? Rart det der. Som sagt legger de begge planer for hverandres mord på samme dag, noe som ender opp i en aldri så liten farsje. Lars sier han vil drepe Lisa siden hun er utro, Lisa vil drepe Lars fordi han er en taper, i virkeligheten vil de drepe hverandre fordi de er blakke, og trenger livsforsikringen. Kanskje var det skjebnen som stoppet dem fra å gjøre noe de ville angret på resten av sitt liv (eller to minutter), for midt i denne konfrontasjonen ramler brødrene Dalton ned fra loftet.

Nylig rømt fra fengsel kommer Petter, Dave og Roy. Den ene dum, den andre kåt og den siste sint, har de vandret i den norske skauen i 2+ dager, og selvsagt søkte de flukt i akkurat Lars og Lises hytte. Disse virker til å begynne med som en komisk trio. Hva slags trussel kan vel disse tre gjøkene, spisset av Norges kjernekomiker Atle Antonsen, være? Vel til å begynne med er Roy en nazi Jævel, Dave en voldtektsjævel, og Petter en masochistisk sosiopat jævel. Volden og grumset, som allerede var ganske grov i første akt, skal til å skrus opp 3 lite jevne eller sofistikerte hakk.

Jeg skriver dette som en dude med relativt dårlig mage for gore porn: Denne filmen er overkommelig for deg om du ikke liker blod, men det er åpenbart at Tommy Wirkola tar med seg mye av imaget han skapte med Død Snø. Jeg er personlig glad for at jeg var forberedt på diverse involler og lemlestelser. I tilegg vil jeg legge til en innholdsvarsel på seksuell vold, noe av den spesifikt rettet mot en mann av annen legning. Innholdsvarsel for den neste biten jeg skriver her også.

Det suger så innmarig jævlig at Lars (hei Lars) sin maskulinitet spesifikt reddes av at han blåser pikken av en hjelpeløs, homofil mann med ei hagle. Dette har så mange paraleller i den virkelige verden, med virkelige hendelser mot virkelige homofile menn og kvinner, at håper ingen betaler for å komme inn på denne filmen. Det har ikke noe å si at denne homofile mannen er en voldtektsmann som nesten voldtok Lars. Mengden skeive mennesker som har blitt “hevnet” over for innbilte eller oppspunnede krenkelser mot heterofile douchebags er stor nok til at ingen film som bruker dette som “heltens” “erobringsøyeblikk” fortjener din eller min støtte.

Alle i denne filmen er en jævel. Lars’ far er en jævel. Petter og gjengen er jævler. Lars og Lise spesielt er to jævler som burde vært skil i går, og jeg tror dette er poenget. Hvis alle karakterene er jævler, så er det mye lettere å påstå at filmen er amoral, og at ingen dypere analyse er nødvendig. Men hei, om du virkelig har lyst til å se voksne menn grine inn i betonggulv, Atle Antonsen på sitt mest intense, en fascist som får huet spredd av ei hagle, og mye annen vold, så har jo denne filmen det. Og ganske kul, norsk musikk.

I Onde Dager: regissert av Tommy Witkola. Med Aksel Hennie, Noomi Rapace, og Atle Antonsen. Norge. Spilletid 1t 53min. Aldersgrense 15 år.

Relaterte innlegg