Meny Lukk

“In the Land of Saints and Sinners” – Ekstremt unyansert


En amerikansk filmskaper skal prøve å fortelle en irsk fortelling, attpåtil en ekstremt viktig og sår en. Hva kan gå galt?

Liam Neeson spiller den aldrende leiemorderen Finbar, som har fått nok av jobben og heller vil leve rolig for seg selv og plante kjøkkenhage. Men hans konstante trang til å beskytte de svake fører han inn i en blodig konflikt med en trio IRA-medlemmer, og Finbar må kjempe en siste gang for å rette opp de gamle syndene og beskytte folket i den lille landsbyen.

Premisset har blitt gjort utallige ganger før, og Liam Neeson er ingen fremmed til denne type roller. Tvisten her er at filmen foregår på bygda i Irland, noe filmen definitivt ikke legger skjul på. De spektakulære utsiktene på atlanterhavskysten er et gjengående motiv, og paret med den tradisjonelle folkemusikken og skildringen av Troubles-tiden er det ingen tvil om at denne filmen prøver veldig hardt å være irsk.

Men det er ikke så mye som er interessant ved “In the Land of Saints and Sinners“. Vi kan starte med det lille som er det. Filmen har flere godt koordinerte actionsekvenser gående for seg, og filmens klimaks er særdeles nervepirrende. Regissør Robert Lorenz er også god til å plante små detaljer tidlig i handlingen som får viktig betydning senere. Da var det gjort. Karakterene er vandrende stereotyper av irer: mennene er barske, kameratslige men med voldelige tendenser, og henger stort sett på puben. Kvinnene er hardtarbeidende, rappkjeftede og står opp for seg selv mot mennene, men har selvsagt også en myk side. Ingen av karakterene utforskes noe videre utenom noe overfladiske greier om håp og drømmer, typ «når denne krigen tar slutt…» og sånt. Skuespillerprestasjonene er det ikke noe spesielt å si på, det går som man ville forvente i en slik type film, og manuset gir dem ikke akkurat mye saftig materiale å bite tenna i.  

Jeg stusset en del over hvor unyansert fremstillingen av IRA og The Troubles var. Det som var en svært komplisert konflikt som har etterlatt store traumer på dagens Irland blir kvernet ned til en historie om psykopatiske terrorister som dreper alle de møter og må stoppes av bygdeheltene. Man kan jo tenke seg at det har noe å gjøre med en amerikansk regissør. Jeg skal ikke late som jeg kan så mye om konflikten, men det er ingen tvil om at det hele ikke var så svart på hvitt som filmen fikk det til å se ut som.

The Land of Saints and Sinners er som de fleste av Liam Neesons nyere actionfilmer: forutsigbar, hul og stereotypisk. Det at den også dummer ned og moraliserer en viktig del av irsk historie gir dårlig smak i munnen, og bidrar til et defekt sluttprodukt.

"In the Land of Saints and Sinners" regissert av Robert Lorenz. Med: Liam Neeson, Kerry Condon, Ciarán Hinds, Sarah Greene, Jack Gleeson, Colm Meaney. Spilletid: 1 time og 46 minutter. Land: Irland. Aldergrense: 15 år. På kino: 6. oktober

Relaterte innlegg