Meny Lukk

“Ingen bjørner”- Sensasjon fra sensurstaten


Hvordan lager man film når, man egentlig ikke har lov?

På grensen mellom Iran og Tyrkia følger vi regissør Jafar Panahi når han prøver å regissere en film over nettet. Hans filmcrew og skuespillere befinner seg på den tyrkiske siden av grensen, og det er der filmen skal spilles inn. Da er det tanken problematiske at Jafar har blitt nektet å forlate Iran. Å holde styr på et filmsett er vanskelig. Å holde styr på et filmsett fra et annet land er nesten umulig. Det hjelper heller ikke på at Jafar har blitt kastet inn i et kjærlighetsdrama i landsbyen han oppholder seg i.

Regissør Jafar Panahi spiller seg selv i filmen Ingen bjørner. Filmen har en fot godt plantet i virkeligheten, og det mange som beskriver den som en halv-dokumentar. I 2010 ble Jafar Panahi siktet og dømt for propaganda mot den iranske stat. Straffen inkluderte 6 års fengsel, nektet å forlate landet og en 20 års bannlysing på å lage og skrive film. Til tross for dette har ikke Jafar sluttet å lage film, men han har blitt tvunget til å bli litt mere kreativ, som han gjorde i 2015 når han utgjorde seg for å være taxisjåfør i filmen Taxi Teheran.

Ingen bjørner er et kjempekult innblikk i en veldig spesiell situasjon for Jafar Panahi, men den inneholder en rekke med tunge tematikker. Overtro og tradisjon blir dratt frem i filmen, og Jafar står opp mot temaene med stor kritikk. Med overtroiske seremonier og gammeldagse tradisjoner får publikum er blikk inn i den Iranske landsbygden, og dette blikket er kritisk fra Jafar. I filmen sier en side karakter dette: “I byen har dere problemer med politiet. På landsbygda har vi problemer med overtro.”

Jafar Panahi sin nye film er et verk som skaper stor interesse hos meg. Dette innblikket i Jafar Panahis livet er kjempestort. Det å vitne han stå imot sin egen stat er inspirerende, og det er alltid gøy å se kunsten vinne. Jeg applauderer det Jafar gjør med Ingen bjørner, og jeg er spent på hva annet vi kan få fra iranske filmskapere i tiden som kommer.

Ingen bjørner. Regissert av Jafar Panahi. Spilletid: 1 time og 46 minutter. Skuespillere: Jafar Panahi, Mina Kavani, Vahid Mobasheri, Bakhtiyar Panjeei. Aldersgrense: 12 år

Relaterte innlegg