Meny Lukk

“Jojo Rabbit” – Ikke den beste komedien, men et verdig drama

[usr 4]

Johannes «Jojo» Betzler (Roman Griffin Davis) og moren hans Rosie (Scarlett Johanson) lever i nazi-Tyskland under andre verdenskrig. Jojo har en fanatisk lidenskap for Hitler og nazismen, og han følger blindt nazismens ideologi. Han er også ledsaget av en nokså barnslig fantasiversjon av Adolf Hitler (Taika Waititi). Jojo ville aldri satt spørsmålstegn ved Hitler og hans ideologi, men da han uforventet finner en jøde gjemt i veggen i sitt eget hus, vekker det mye konflikt i tankene hans.

Først og fremst må 12 år gamle Roman Griffin Davis’ opptreden nevnes. Om det hadde vært en kategori for beste barneskuespiller under Oscarutdelingene, ville Davis hatt en soleklar seier foran seg. Han er veldig troverdig i rollen sin, og overrasker mye med sine komiske evner, samtidig som han også vekker sterke følelser. Som en debutant-rolle er dette virkelig sterkt, og forhåpentligvis starten på en lang og god karriere for Davis.

Mye av humoren i Jojo Rabbit er veldig «hit or miss». Archie Yates, som spiller Jojos bestevenn Yorki, er filmens desidert morsomste karakter. Det kom aldri en replikk eller vits som ikke var morsom, og som bare 11 år imponerer han også veldig. Dessverre er ikke karakteren hans brukt nok. Taika Waititi, som både har regi, manus og rollen som fantasiversjon av Adolf Hitler skuffer mer, i hvert fall foran kameraet. Hans satiriske versjon av Hitler er sjeldent morsom, og humoren lenes for det meste på en barnslig stemme og oppførsel, framfor faktisk morsom dialog. Heldigvis er han i likhet med karakteren Yorki ikke brukt altfor mye.

Jojo Rabbit er i likhet med andre filmer av Waititi som Thor: Ragnarok og Hunt for the Wilderpeople ikke bare en komedie, men også en dramafilm. I motsetning til filmens humor, som ikke alltid lander, er Jojo Rabbit et meget godt drama som vekker akkurat de følelsene jeg tenker meg Waititi har sett for seg. Filmen overrasket meg ofte, og selv om kanskje slutten er noe forutsigbar, var det vanskelig å forutse nøyaktig hvordan fortellingen ville utspilles.

Filmens fortelling er kanskje ikke av de mest originale, men måten den blir fortalt på føltes både ny og gripende. Kanskje utenom en noe svak åpning kjedet jeg meg aldri, og med en gang filmens hovedkonflikt ble presentert var jeg interessert hele veien ut.

Dette er langt ifra den beste komedien fra Taika Waititi, men den gripende fortellingen og Roman Griffin Davis’ fantastiske opptreden redder Jojo Rabbit.

Jojo Rabbit – Regi og manus: Taika Waititi; med Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Scarlett Johansson, Taika Waititi, Sam Rockwell, Alfie Allen, Stephen Merchant og Rebel Wilson. Spilletid: 1t 48m. Land: USA. Premiere: 17.01.20. Aldersgrense: 12 år.

Relaterte innlegg