Meny Lukk

«Judy» – Ikke verdig en Hollywoodstjerne

[usr=2.5]

Judy er et forsøk på å fortelle historien om stjerna fra Hollywoods gullalder, Judy Garlands, siste måneder i livet. Hun var lutfattig, hjemløs og desperat etter penger for å få tilbake forsørgerrett til sine to små barn. Filmen viser hennes mislykkede forsøk på å tjene penger på nye publikum i London.

Allerede fra start er det åpenbart at filmens kvalitet hviler på at publikum allerede har kjennskap til Judy Garland. Det gjøres et forsøk på å introdusere Judy Garland, spilt av Renée Zellweger. Forsøket faller flatt for enhver som ikke allerede har et forhold til henne. Det byttes mellom historier fra Judy Garlands siste måneder og til tiden hennes under innspillingen av The Wizard of Oz. Det er ingen tvil om at Garlands liv var fylt av stress, maktmisbruk og kaos. De to timene de har valgt å vise er dessverre ikke nok til å gi et nyansert bilde av hvem hun var.

Resultatet blir en to timer lang sob-story om en dame de aller fleste under 70 aldri har sett på skjermen. En dame som rett og slett viser seg å være litt slitsom. Det hjelper heller ikke at Renée Zellweger på enkelte tidspunkter ser ut som om hun går med en slags Judy Garland-maske. Flere av musikknumrene er rett og slett litt forstyrrende. Zellwegers mangel på mimikk får det til å se ut som om stemmen hennes kommer fra noen som står bak scenen og ikke fra henne. Sangprestasjonene i seg selv skal man derimot ikke kimse av. Garlands mest kjente sanger er flott sunget av Zellweger, men burde kanskje vært eksklusivt utgitt på Spotify. Foruten dette er musikken i filmen helt gjemt i bakgrunn, med lengre scener helt uten noe som helst annet enn dialog.

Filmen sterkeste side, og desidert mest interessante, er kostymene. De er rekreasjoner av virkelige antrekk Judy Garland gikk med, og de er vidunderlig ekstravagante. Det er alt fra lange kjoler med blomster til dresser med glitrende broderier. Det hjelper dessverre ikke når det er langt mellom øyeblikk som virkelig treffer en nerve. Det betyr ikke at de er fullstendig fraværende. Når konstant blitz fyller skjermen, får man brått medfølelse for Judy som man ellers er likegyldig overfor. Dessverre blir Judy et sammensurium av tilfeldige scener og et ønske om å trykke inn alle de forferdelige tingene som har hendt henne gjennom en lang karriere. Det blir litt for mye fokus på at Garland var en ødelagt dame og litt for lite fokus på at filmen også må ha innhold.

Alt i alt blir Judy en langtrukken og til tider direkte kjedelig film. Det er rett og slett litt synd at de ikke har klart å vise historien til en av verdens største Hollywoodstjerner på en mer underholdende måte.

Judy – regissert av Rubert Goold; med Renée Zellweger, Jessie Buckley, Finn Wittrock, Rufus Sewell og Michael Gambon . Spilletid: 1t 58m. Land: Storbritannia. Premiere: 25.10.19. Aldersgrense: 6 år.

Relaterte innlegg