Meny Lukk

“Laputa – Himmelslottet” – Animasjonseventyr i verdensklasse

[usr 4.5]

Laputa – Himmelslottet er et klassisk animasjonseventyr gitt ut for første gang i 1986. Dette er det internasjonalt elskede Studio Ghiblis aller første film. I regissørsetet er ingen andre enn mesteren Hayao Miyazaki. Selv om filmen ble gitt ut for trettitre år siden er dette første gang man kan se filmen på kinolerretet i Norge, og med sitt økobudskap er den fortsatt kjemperelevant og holder seg absolutt helt strålende.

Sheeta er en ung foreldreløs jente i besittelse av en magisk krystall som har vært i familien hennes i flere generasjoner. Denne krystallen har stor verdi fordi den viser veien til den mytologisk flyvende øya Laputa, som mange har trodd var tapt. Når filmen begynner har Sheeta blitt kidnappet av militæret og befinner seg i et svært luftskip på vei til en militær festning. Plutselig blir luftskipet angrepet av pirater på jakt etter krystallen. I et forsøk på å rømme faller Sheeta ut vinduet med krystallen rundt halsen. Krystallens kraft redder henne og gjør at Sheeta langsomt svever ned mot bakken. På bakken havner hun i armene på den jevnaldrende gutten Pazu. Sheeta slår seg sammen med han, og de drar ut på en reise full av farer og eventyr som få animasjonsfilmer kan matche.

Det filmen gjør best er uten tvil å bygge opp det fortryllende, fengslende og virkelig oppslukende animerte universet den fordyper seg i. Filmen inviterer deg inn i en verden av endeløse muligheter, fylt med intrikate maskiner og arkitektur som en bare kan måpe av. Du blir dratt med på et eventyr som det er vanskelig å glemme Filmen har rikelig med forlokkende detaljer og personlighet, og reisen er flott og spennende, og fengsler deg helskinnet fra og med første bilde. Det er vanskelig å ikke la seg sjarmere av denne verdenen. Samtidig er filmen utrolig god fordi den støtter seg opp på den menneskelige naturen i karakterene som føles mye mer nyansert og mindre karikerte enn hva Disney noensinne har klart å komme med.

Filmen har et relativt enkelt plot, men med like uforglemmelige karakterer som de senere filmene til Miyazaki. Det som skiller Laputa – Himmelslottet fra andre Ghibli filmer er hvor plot-tung den er. Mye av appellet til de fleste Miyazakifilmene er hvordan de ikke følger en typisk narrativ struktur, og hvordan plottet endrer seg i produksjonsprosessen med at filmskaperne finner på scener og klekker ut plottet til hver av filmene underveis. Gjennom disse filmenes detaljer får publikum masse tid til å ta inn over seg karakterene på skjermen og konsentrere seg om de emosjonelle kompleksitetene deres. Laputa – Himmelslottet er i den forstand mye mer tradisjonell filmfortelling med en klar narrativ progresjon, akter og hoved-klimaks. Det er ikke dermed sagt at filmen er noe dårligere av den grunn. Tvert imot viser filmen bare hvor utrolig bra Ghibli får til begge deler.

Dette er en fortryllende eventyrfilm som man lett kan la seg trollbinde av. De japanske filmskaperne har tydelig latt seg inspirere av vestlige historier som Gullivers Reiser, og gjort filmen til noe helt eget. Filmen er herlig fantasifull med et økobudskap som kanskje er mer relevant i dag enn da den ble gitt ut i 1986. Ghibli er animasjon som det alltid er lett å anbefale til folk i alle aldere, og med sin nydelige animasjon og fantastiske verdensbygging er Laputa – Himmelslottet intet unntak. Det er virkelig å anbefale at man oppsøker  kinolerretet så fort som overhode mulig for å oppleve animasjonsfilm i verdensklasse.

Laputa Himmelslottet – regissert og skrevet av Hayao Miyazaki; foto av Hirokata Takahashi; med Keiko Yokozawa, Mayumi Tanaka og Kotoe Hatsui. Spilletid: 2t 5m. Land: Japan. Premiere: 28.06.19. Aldersgrense: 9 år.

Relaterte innlegg