Meny Lukk

“Leave” – Liv levd vel uten


Alex Herron prøver seg på en sjangerblanding av skrekk som møter psykologisk thriller og krim-etterforskning. Dette kunne vært en god idé, men jeg følte at her prøvde han å gape over for mye. Min umiddelbare tanke etter å ha sett denne filmen var at den var lett forglemmelig. Jeg ble ikke særlig redd, og heller ikke ettertenksom. Den var underholdende nok, men så ble den fort lagt bort.

Leave starter med at det blir funnet en baby inntullet i et teppe med satanistiske symboler etterlatt på en kirkegård i Massachusetts. Spol frem 20 år og vi møter Hunter som nå er voksen og vil finne ut hvem som er hennes biologiske mor. Etter litt undersøkelse fant hun ut at et norsk black metal band hadde turnert i byen hun ble funnet som baby. I tillegg til gen-test som viste at hun var 99% skandinavisk, startet hun reisen til Norge (og Bergen) for å oppsøke bandet. Jo mer hun finner ut om sin mor, jo mørkere blir det. Hunters reise går ikke så hyggelig for seg som hun kanskje hadde trodd.

Skuespiller-listen var en god blanding av norske og kjente skuespillere (Stig Amdam, Ellen Dorrit Pettersen og Herman Tømmeraas), sammen med noen utenlandske og til dels ukjente fjes som blant annet hovedrollen spilt av tyske Alicia von Rittberg, danske Morten Holst og svenske Maria Alm Norell.

En av flere ting som plaget med da jeg så denne filmen, var at en norsk rolle ble spilt av en svensk skuespiller. Det var ikke veldig tydelig, men for en nordmann med et godt øre, var det veldig merkbart. Et interessant valg av skaperne å ikke hyre inn nordmenn til ALLE de norske rollene. Dette i kombinasjon med en sjangerblanding av etterforsking, psykologisk thriller og skrekk gjorde at filmen var «all over the place». Den klarte ikke å skremme meg, til tross for noen småskumle scener og skapernes ønske om å etablere uhyggelig atmosfære.

Alex Herrons regidebut i skrekkfilm-sjangeren funket ikke helt. Filmen fikk fram visse deler av norsk historie som puttet ekstrem religiøsitet og fordommer mot black metal opp mot hverandre. Dette kunne ha vært en veldig spennende skrekk-film med kirkebrann og skumle holdninger, men det ble for daft. Det ble prøvd for mye med å trikse mellom sjangrene som gjorde filmen mindre skummel enn det den kunne ha vært. Til tross for noen gode skuespillerprestasjoner ble dette en under middels filmopplevelse for meg.

"Leave" regissert av Alex Herron. Med: Alicia Von Rittberg, Herman Tømmeraas, Ellen Dorrit Petersen. Spilletid: 1 time og 46 minutter. Land: Norge. Aldersgrense: 15 år. På kino: 28. oktober. 

Relaterte innlegg