Meny Lukk

“Leksjoner i løgn” – Et flerspråklig krigsdrama


I denne krigs/drama filmen fra noe ukjente Vadim Perelman, møter vi en belgisk jøde ved navn Gilles. Han er blitt tatt til fange av en gruppe nazister, og sammen med flere andre jøder skal han henrettes i skogen. På vei til skogen blir Gilles introdusert til en persisk medfange som gir han en kort innføring i deres språk og religion. Denne innføringen skal vise seg å bli Gilles’ redning – for da de tyske soldatene har henrettet alle utenom den unge jøden, forklarer han i desperasjon at han er ingen jøde, men derimot persisk. Gilles får leve kun på grunn av sitt persiske språk, farsi, noe som interesserer kjøkkensjefen i konsentrasjonsleiren hvor de nazistiske soldatene hører til. Herfra blir Gilles nødt til å utvikle et helt nytt språk, der konsekvensene ved et feilsteg er fatale.

Filmens hovedrolle, spilt av Nahuel Perez Biscayart, gjør en inspirert versjon av Gilles. Det samme kan sies om hans skuespillermakker, Lars Eidinger, som spiller den autoritære kjøkkensjefen. Dynamikken mellom de to karakterene er spennende å følge, men har til tider en Sitcoms troverdighet over seg. Det er derimot fengslende å se hvordan Gilles utvikler sitt nye språk, da han er nødt til å være intuitiv og holde tungen rett i munn. Leksjoner i løgn mangler, tross tematikken, på ingen måte hjerte og Gilles er en karakter som man virkelig heier på når historien utfolder seg.

Historier fra konsentrasjonsleirer er alltid tøffe, og Perelman gjør godt i å skildre grusomheten av holocaust. Selv om det til tider er vanskelig å holde øynene på skjermen, kan man ikke nekte for at bildene som presenteres er brutalt vakre og at kinematografien holder et høyt nivå. Akkompagnert av et lydspor som virkelig står fram i denne filmen, leverer Perelman og hans crew et stykke film som er verdig det store lerretet.

Fra en regissør som du mest sannsynlig ikke har hørt om før, er Leksjoner i løgn en film man likevel burde få med seg på kino. Mye av grunnen til det er filmens lydspor. Du får forsåvidt også med deg habile skuespillerprestasjoner, vel gjennomført kinematografi og en historie med et spennende konsept. Det gjør at den 127 minutters lange filmen, som vekker vonde minner fra gloseprøver i spansk på ungdomskolen, er overkommelig. Avslutningen på filmen holder noe tyngde og gjør det derfor verdt å følge med helt ut. Samtidig blir man minnet på at andre verdenskrig har endeløse tvister å fortelle og at perioden fortsatt fanger interessen vår.

"Leksjoner i løgn" regissert av Vadim Perelman. Med: Nahuel Perez Biscayart, Lars Eidinger, Leonie Benesch og Jonas Nay. Spilletid: 2 timer og 7 minutter. Land: Hviterussland / Russland. Aldersgrense: 15 år. På kino: 24 september

Relaterte innlegg