Meny Lukk

“Lille jente” – Girl Meets Cruel World

Det er ingen tvil om at de fleste foreldre har et og samme mål for barna sine; de vil skjerme dem fra verdens onder og gi dem en lykkelig, uproblematisk barndom. Lille jente (org. Petite fille) følger Sasha, en liten jente som er født i feil kropp, gjennom en krevende kamp for å bli akseptert som den hun er. Sashas foreldre slåss for at datteren deres skal få en normal barndom i det som er en rørende og viktig film.

Det kan virke som om Frankrike på mange måter ligger bak oss i diskusjoner rundt mennesker med kjønnsdysfori. Der jeg vil anta de fleste i Norge har hørt om eller kjenner folk født i feil kropp, virker temaet mer tabubelagt og misforstått i samfunnet rundt Sasha og familien hennes. Moren er for eksempel bekymret for at hun er skyld i Sashas kjønnsidentitet, fordi hun under graviditeten ønsket seg en datter. Rektor ved Sashas skole er enig i denne teorien og beskylder moren for å ha “tvunget” Sasha til å bli en jente. Nettopp på grunn av den typen tankegang blir filmen nok et viktig tilskudd i diskursen, ikke bare her i Norge hvor slike tanker mest sannsynlig fremdeles lever i beste velgående, men i Frankrike hvor de er fremtredende og ledende.

Lille jente blir et nært og sårt blikk inn i Sashas liv med vanskelige følelser og tanker som overgår det de fleste voksne må håndtere. Filmen gir et usminket perspektiv på barns følelsesliv og Sashas evne til å forstå seg selv og de rundt henne. Den gir samtidig et veldig ensidig innblikk i familien, og deres konflikter med omverden forblir skjult for oss – kun gjenfortalt av foreldrene. Der jeg vanligvis ville slått ned på ensidige dokumentarer, så synes jeg at i Lille jente gjør rett i å frarøve motparten en stemme i denne dokumentaren; den eneste stemmen som betyr noe er Sashas.

"Lille jente" regissert av Sébastien Lifshitz . Spilletid: 1 timer og 30 minutter. Land: Frankrike. Aldersgrense: Tillatt for alle. 

Relaterte innlegg