Meny Lukk

“Lise og Snøpels – Venner for alltid” – Et uventet vennskap på en himmelsk reise


Lise er en redd liten mus som strever hardt for å bli anerkjent som like modig som faren sin, som døde etter å ha kjempet mot en rev. I et forsøk på å overbevise seg selv og klassekameratene sine om at hun er den tøffingen hun sier hun er, ender hun opp med å bli jaget av reven Snøpels. Plutselig våkner hun i himmelen, og der møter hun plutselig Snøpels igjen, som hun mener sto ansvarlig for hennes død. Det viser seg heller at de begge ble påkjørt av en bil, og siden dyr ikke kan spise hverandre i himmelen utvikler disse to et vennskap. Snøpels er ikke noe modigere enn Lise og sammen drar de på en reise gjennom himmelen og lærer om hva det egentlig vil si å være modig.

I den norske dubbingen av denne filmen er det Ulrikke Brandstorp og Jakob Oftebro som har stemmene til de to hovedkarakterene. På en eller annen måte klarer alltid norske dubber å finne de mest irriterende og øredøvende kvinnelige stemmene. For min del gjorde det Lise helt uutholdelig å høre på, men det er egentlig ikke filmen i seg selv sin feil. Det som derimot ER filmens feil, er å gjøre Lise til en frekk liten jævel av en mus som rett og slett gaslighter Snøpels som bare er definisjonen på en «golden retriever boyfriend».

Likevel har filmen et godt budskap som for sin målgruppe, altså små barn, og den er enkel å forstå med et manus som ikke unødvendig undergraver en dypere mening. Filmen gjør det svært tydelig gjennom manuset at den prøver å lære barn om moral og etikk. Det er mange fine replikker som jeg lett kan se for meg at vil gjøre inntrykk på barn som nettopp har begynt å lære om livets utfordringer.

Verdt å nevne er utseendet på filmen, hvor teksturen på dyrene kan minne om Wes Andersons Fantastic Mr. Fox (2009). Lise og snøpels – venner for alltid leker ekstra med lys og farger og landskap, som alt tar seg veldig pent ut på lerretet. Akkompagnert med leken og søt musikk gjorde kinematografien det veldig fornøyelig å se filmen.

Jeg tror dette er en film som foreldre kan se med barna sine og faktisk kose seg med. Filmens budskap om modighet og vennskap er fortsatt relevant for mange uansett alder. Jeg kjenner i hvert fall en håndfull voksne som har litt lærdom de kan ta ut fra filmen, selv om den kan være litt tullete til tider.

Lise og Snøpels - Venner for alltid: Regi av Jan Bubenicek og Denisa Grimmová. 2021, 1 time og 20 minutter. Premiere 21.01.22. Norske stemmer: Ulrikke Brandstorp og Jakob Oftebro m.fl

Relaterte innlegg