Meny Lukk

Maleficent: Mistress of Evil – “Meets the inlaws”

[usr 3,5]

I denne oppfølgeren til Maleficent (2014), møter vi igjen Aurora (Elle Fanning) og hennes svartkledde gudmor Maleficent (Angelina Jolie). Fem år etter Aurora ble kronet dronning av “The Moors”, blomstrer både hun, riket hennes og kjærligheten mellom henne og Prins Philip (Harris Dickinson).

De begge er opptatte av likestilling og rettferdighet, så Aurora foreslår å bygge en bro mellom deres to riker for å forene feer og mennesker, men Philip har en annen union i tankene og Aurora takker lykkelig ja til hans frieri. Nå gjenstår bare en ting, Aurora og Maleficent må møte Philips foreldre.

Prins Philips foreldre, Kong John (Robert Lindsay) og Dronning Ingrith (Michelle Pfeiffer) av naboriket “Ulstead”, er to sterke motsetninger, der han er av den naive og fredfulle typen, mens hun har en kritisk og sadistisk tilnærming til det ukjente. Etter en forferdelig ubekvem middag, ender Kongen opp med å havne under samme forbannelse som Aurora en gang var. Maleficent flykter dramatisk fra slottet og Dronningen Ingrith erklærer dermed krig mot alle magiske skapninger.

Pfeiffers karakter Dronning Ingrith fremstår som en litt tammere Lannister søster, der hun har samme erotiske interesse for våpen som Joffrey, samme overbeskyttende klør som Cersei, i tillegg til sistnevntes utmettelige sult for krig og makt. Hun tyr til og med til eksperimentering og tortur for å nå sine mål. De er begge like manipulerende, med samme tanke om at de har rett til å ta det de vil, men det som skiller de mest er nok bekledningen. I filmens krigsscene er Dronningen kledd opp fra topp til tå med juveler, som ser ganske fjollete ut. Det kan antas at dette skal fremstå som en slags fremvisning av rikdom og makt, og det at hun skiller seg fra Maleficents svarte “enkle” kostyme. Der det hvite skal symbolisere det rene og ekte, mens Maleficent skal representere det mørke og onde.

Angelina Jolie gjør igjen en flott og ikonografisk fremstilling som antihelten Maleficent. Selvom hun sier svært lite gjennom filmen, klarer hun å gripe det majestetiske, men likevel sårbare og uskyldige, i karakteren. I en scene, der hun skal øve på å være hyggelig når hun møter Philips foreldre er hun utrolig sjarmerende, når hun er såret og redd, får man oppriktig vondt av henne. Gjennom ansiktsutrykk og manerismer, er det vanskelig å ta øynene fra Jolie. Maleficent er en klassisk antihelt, som har gjort og gjør, ganske mange feil i sitt liv, men som man likevel vil heie på.

Igjen kommer Disney med en film med sterke kvinnelige karakterer, selvom det kanskje kan være vanskelig for små jenter å identifisere seg med de to eldre kvinnelige karakterene. Aurora som kanskje er nærmere det yngre publikummets alder, fremstår som mer naiv og godtroende, med et hjerte fullt av kjærlighet for absolutt alle. Dette gjør henne ganske flat og kjedelig som karakter, sett opp mot de to andre som stjeler rampelyset.

Noen deler av filmen er ganske kjedelige, og det skjer altfor mye på en gang. Filmen varer i nesten to timer, men Joachim Rønnning har klart å samle en ungdomsforelskelse, handlingsforløpet til tre-fire sesonger med Game of Thrones (sett fra Kings Landing), og en kjempestor og ikke minst viktig, bakgrunnshistorie til Maleficent, på en og samme gang. Der sistnevnte er det mest spennende med hele filmen, både narrativt og rent visuelt.

Jeg vil si at den ikke når helt opp til den første filmens oppbygging av historie og tempo, men det var spennende å få et innblikk i Maleficents bakgrunnshistorie og skulle ønske det var mer fokus på denne. Den kan oppleves som litt rotete, men er fortsatt en underholdene film, som viser oss både action, latter og tårer. Jeg skulle heller ønsket at denne historien var delt på to filmer, for å gi mer tid til oppbygging av nye og gamle karakterer, med det i tankene er dette i utgangspunketet en film rettet mot det yngre publikumet og for de vil det nok være en spennende film som byr på mye. For Maleficent fans, er dette en film som er verdt å se, og spesielt på kino for å få med seg hele perspektivet, men det holder nok å se den kun denne ene gangen.

Maleficent: Mistress of evil – Regissert av Joachim Rønning, skrevet av Micah Fitzerman-Blue, Noah Harpster & Linda Woolverton; med Angelina Jolie, Elle Fanning, Michelle Pfeiffer, Robert Lindsay. Spilletid 1t 58m. Land: USA. Premiere: 16.10.19. Aldersgrense: 9 år.

 

Relaterte innlegg