Meny Lukk

“Marerittet” – En svak kopi av “Rosemary’s Baby”


Mona (Eili Harboe) og Robby (Herman Tømmeraas) flytter inn i sin første leilighet, og mens Robby er på jobb driver Mona og pusser opp den gamle leiligheten. Det tar ikke lang tid før de oppdager at de har litt spesielle naboer og Mona begynner å ha mareritt hver natt. Hun får søvnparalyse og leilighetens ekle hemmeligheter avdekkes med hjelp av en søvnekspert.

Det er tydelig at denne filmen prøver å være Rosemary’s Baby. Ikke misforstå meg, jeg er den siste personen som vil hylle Roman Polanski på noen måte, men Marerittet når ikke opp til kvaliteten som klassikeren gjør. Filmen føles ikke ny ut på noen måte, og handlingen er forvirrende og rotete. Deler av dette kan være intensjonelt siden Monas mister taket på hva som er drøm og realitet, og dette gjør henne disorientert. Men jeg opplevde ikke at den rare kuttingen var gjort med motivasjon, slik også Monas valg ofte gikk uten noe slags forklaring eller tydelig motivasjon. Dette er en film som kun bryr seg om å være creepy, og den klarer det ofte. Hvem hadde ikke blitt litt paranoid og skremt av å føle seg paralysert i et mareritt, og dette hver kveld. 

Det er mye ekkelt i denne filmen, og jeg er lettskremt så jeg skvatt mange ganger, men når det kun brukes klisjeer og det ikke ligger noe mer under overflaten er det ikke nok å skvette litt. Jeg er ikke i mot klisjeer i seg selv, de er klisjeer for en grunn, men i dette tilfellet var det ikke en sterk nok historie til at det funker. Selv om det høres litt sånn ut, så hatet jeg ikke denne filmen. Det har noe underholdningsverdi, den ser ganske fin ut og den er creepy. Harboe og Tømmeraas er flinke i rollene sine, men manuset gir dem ikke særlig mye å jobbe med – karakterene er veldig flate.

Kjersti Helen Rasmussen leverer desverre ikke en særlig sterk regi-debut (spillefilm), og gir oss ikke noe vi ikke har sett før. Manuset føles stivt og uten en klar retning. For ikke å nevne starten av filmen, som ser ut som en iMovie-mal. Men den er ganske ekkel i hvordan den bruker uvisshet. Så hvis det er det viktigste for deg, så taper du nok ikke noe ved å se denne.

"Marerittet" regissert av Kjersti Helen Rasmussen. Med: Eili Harboe, Herman Tømmeraas, Dennis Storhøi. Spilletid: 1 timer og 40 minutter. Land: Norge. Aldersgrense: 15 år. På kino: 17. februar

Relaterte innlegg