Meny Lukk

“Memoria” – Ikke særlig minneverdig


Den skotske orkidédyrkeren Jessica Holland (Tilda Swinton) besøker sin syke søster i Bogotá. En natt våkner hun til et høyt mystisk smell som frarøver henne nattesøvnen hennes. Hun blir bestemt på å finne ut av hva denne lyden kan være og på ferden mot et svar blomstrer det opp vennskap mellom Jessica, en ung musiker, en arkeolog og en fiskeskjellsamler. Det viser seg at ingen andre enn henne kan høre dette mystiske smellet og møtet med fiskeskjellsamleren fører til en eksistensiell oppvåkning for Jessica.

På regi finner vi prisvinnende regissør Apichatpong Weerasethakul, som ofte utforsker drømmer og natur i sine filmer. Denne filmen er ikke et unntak, der filmens innhold tidvis er abstrakt med et ukonvensjonelt narrativ. Memoria som kunstfilm strekker dessverre ikke helt til, der potensialet av historien som ligger i underteksten ikke blir rettferdiggjort i det som blir presentert på skjermen.

Gjennom hele filmen får vi veldig sjeldent et nærbilde. I (nesten litt for) lange takninger står vi stille og observerer Jessica på avstand. Så fascinerende som dette kan være i noen tilfeller av filmen, så ble det for det meste litt dølt. Dette gjør filmen opp for med gode komposisjoner, vakkert landskap og ørekilende lyddesign. Jeg føler et behov for å advare om at det langsomme tempoet på filmen gjorde at det høye smellet som Jessica plages med dukker opp som noen fryktelige jump scares, som virkelig satt meg ut hver eneste gang.

Det er ganske sært når man har sett en film på to timer og sitter igjen uten noe som helst om hva den handlet om. Ikke hjalp det å søke opp et handlingssammendrag heller, fordi jeg kunne på ingen måte kjenne meg igjen i det, kontra filmen. Jeg savnet etablering, utvikling og oppklaring, men Weerasethakul ga meg ingen av delene. Jeg kan ikke sette ord på hvor det gikk galt; om det var filmens eller min egen feil.

Memoria er kjærlighetsbarnet til realisme, fantasy, sci-fi og kunstfilm. Som de fleste kunstfilmer er Memoria litt smak og behag. Hvis du liker å stille spørsmål til og tvile på din egen evne til å forstå noe som helst er det bare å løpe til nærmeste kinosenter.

Memoria: Regi av Apichatpong Weerasethakul. 2021, 2 timer og 16 minutter. Premiere 3.06.22. Med: Tilda Swinton, Elkin Diaz, Jeanne Balibar og Juan Pablo Urrego

Relaterte innlegg