Meny Lukk

Memory Box – En historie om kjærlighet – Fortid, nåtid og litt for mye smarttelefon


Uavhengig av Memory Box – En historie om kjærlighet sine estetiske valg, kan man ikke ta fra filmen dens vågale uttrykk. Filmen kombinerer med det vanlige filmformatet, aldrende analoge fotografier og en dokumentarisk bruk av smarttelefonen. Resultat blir en ambivalent sammensetning, som leder oss gjennom to ulike tidsperioder.

Historien tar for seg den unge jenta Alex, som mottar en boks rundt juletider. Boksen viser seg å inneholde hennes mors, Maia, notatbøker og fotografier fra en preget fortid. Med libanesisk bakgrunn opplevde Maia den blodige borgerkrigen på 80-tallet i hennes hjemland, der tiden omfattet frykt, død og forbudt kjærlighet. Disse minnene avdekker vi sammen med Alex, og vi får bli med på en krevende reise.

I filmen virker Alex og moren svært distansert fra hverandre, og denne tilstanden blir grobunn for historien. Det er først da Alex begynner å lete opp fortiden til moren at vi forstår hennes dannelse, som bar store preg av traumatiske situasjoner. Disse hoppene i tid er utført bortimot feilfritt, og klipp er blant annet noen som fortjener honnør for dette. Noe som derimot overrasket stort i filmen, var at det ble gjort lite rom for den litt lettere stemningen, som ville akkompagnert resten godt. På den andre siden, er dette pirkete og når “One Way Or Another” gikk på full kok, var det egentlig nok for min del.

Jeg må innrømme at jeg ikke var særlig overbevist da jeg satt der i kinosalen og hadde fullført første tredel av filmen. Mye av bildene var preget av smarttelefonen til Alex, som for min del ikke fungerer så godt til filmmediet. Integreringen av analoge effekter i ulike scener var derimot noe som føltes mer på plass, og det gjorde samtidig for noen svært kule bilder. Når historien også utviklet seg framover da Alex dykket dypere ned i morens fortid, ble det vanskeligere å ikke engasjere seg. På tross av dette savner jeg et sterkere dokumentarisk preg. Noe av problemet tror jeg ligger i at filmen forsøkte å være to ting på en gang, både en historie som har sterke røtter i fiksjon, men også samtidig en fullstendig dokumentarfilm.

Memory Box er verdt å få med seg. Regi utgjør en duo, som har sammen med en solid rollebesetning, skapt god drama som vil fange. Samtidig som den forteller en lite besøkt historie om borgerkrigen i Libanon, gjennom minner om det å være ung i et krigsherjet land.

Memory Box - En historie om kjærlighet: Regi av Joana Hadjithomas og Khalil Joreige. 2021, 1 time og 42 minutter. Premiere 04.08.22. Med: Rim Turki, Manal Issa og Paloma Vauthier. Aldersgrense: 15 år.

Relaterte innlegg