Meny Lukk

“Min Vakre Stjerne” – Forskrudd roadtrip-film


Min Vakre Stjerne følger to grupper, hvor den ene følger etter den andre. Den første gruppen består av to menn, Sang-hyeon og Dong-soo, som prøver å selge en baby som ble forlatt utenfor en babybox, moren til denne babyen og en foreldreløs gutt som sniker seg inn i bilen. Lite vet de at to politikvinner følger med på dem fra starten, i håp om å ta dem på fersk gjerning slik at de kan arrestere mennene. Mennene har sett hvor dårlig livet kan bli for et barn som blir forlatt, og har funnet en måte å gi dem nye liv; gjennom ulovlig adopsjon. Men når moren kommer tilbake bestemmer hun seg for å bli med å finne nye foreldre for sønnen sin. 

Kang-ho Song (kjent fra Parasite) spiller hovedrollen som Sang-hyeon, og som han har vist flere ganger så er han utrolig dyktig til å fremstille menneskelighet, samtidig som karakteren tar flere tvilsomme valg. Samspillet i denne filmen er sentralt. Det er mange karakterer, og vi følger dem gjennom forskjellige settinger som avslører mer og mer om dem. Det de holder på med er selvfølgelig galt, med tanke på at det i bunn og grunn er menneskehandel, men siden vi følger karakterene så nøye blir vi usikre på hvem vi skal heie på. Til tross for det utrolig alvorlige premisset, er dette en film full av fine, morsomme øyeblikk, og en side av verden som ikke snakkes om så mye. Den får oss til å stille spørsmål som kanskje er vanskelige å svare på.

Filmen har en jordnær og litt treig følelse som  komplimenterer de menneskelige karakterene. Selv om denne stilen kan være vakker og oppslukende, for eksempel slik mange opplevde Drive My Car (2021), kan det også gjøre filmen litt flat. Jeg tror dette avgjøres av tilskuerens preferanser, humør, og omgivelsen hvor filmen blir sett. For meg ble det dessverre mer som sistnevnte. Det er ikke dermed sagt at historien ikke er interessant eller engasjerende, den er definitivt det, men det var noen ting som ble dratt ut litt for mye og noen hopp mellom karakterer eller storylines som ikke ga mening. I tillegg var det litt for mye spiselyder for min del, så vær obs på det hvis du plages lett av slik. 

I sin første sørkoreanske film gir japanske Hirokazu Koreeda publikum en unik historie som både forbløffer, rører og setter spørsmål ved hva som er familie. Dette er en film med en enkel stil, som står i kontrast med den uvanlige handlingen. Den er morsom, seriøs, spennende og forvirrende til tider. Ikke minst er rollelisten bestående av dyktige skuespillere som fungerer godt sammen på skjermen."The Woman King" regissert av Hirokazu Kore-Eda. Med: Song Kang-ho
, Gang Dong-won
, Bae Doona
, Lee Ji-eun
, Lee Joo-young. Spilletid: 2 timer og 9 minutter. Land: sør-koreansk. Aldersgrense: 9 år. På kino: 25. desember.

Relaterte innlegg