Meny Lukk

“Monkey Man” – John Wick møter hinduisme


Hva får man når man har en Jordan Peele produsert film, regissert og spilt av Dev Patel, med John Wick inspirert slåssing samt et søkelys på hinduistisk kultur? En av årets beste og mest unike actionfilmer! 

Monkey Man handler om Bobby (Dev Patel), en amatørbokser i India, som bestemmer seg for å ta hevn på de korrupte lederne som ødela livet hans som liten, og som fortsetter å utnytte de fattige og hjelpeløse den dag i dag. På papiret er det en ganske standard action-hevn film, men det er måten den er presentert på som gjør den så bra. 

Dev Patel er like god bak kamera som han er foran, og gjør en høyst imponerende debut som regissør. Han filmer hver scene med nøysom presisjon og lar hver slåsskamp skinne til sitt fulleste. Patel er utrolig engasjert og underholdende i rollen sin. Han gir alt i hver eneste scene, og man kan virkelig føle lidenskapen hans. Som nevnt tidligere er filmens action lik John Wick, i den forstand at den har et fokus på presist koreograferte nærkamper med høy energi.. Det føles vel å merke aldri ut som en kopi eller at den bare gjør det samme, men klarer å gjøre det til sitt eget, spesielt hvor gøyal brutaliteten kunne være med noen scener som var så kreativt voldelige at det var vanskelig å ikke le seg ihjel. 

Filmens Indiske setting og måten den bruker hinduismen på var utrolig kul ettersom den skiller seg fra vestlige actionfilmer. Bobby har Hanuman som sitt persona, handlingen foregår delvis under Diwali og flere karakterer kler seg ut som hinduistiske guder. Men det som gjør settingen så interessant er hvordan de poengterer hvordan religion kan misbrukes og bevæpnes innenfor politikk, hvor en av hoved antagonistene utgir seg for å være en fredelig og zen Gandhi type, men viser seg å bare å bruke det som en front for å få makt. 

Visuelt var filmen fantastisk med en nydelig bruk av lys og farger samtidig som den også hadde en distinkt jordnær stil. Filmen var veldig morsom, både i volden og dialogen samtidig som den hadde en overraskende sterk emosjonell kjerne.

Monkey Man er en frisk pust når det kommer til action-sjangeren. Ved å ta en gjenkjennelig handling og gir den nye og interessante omgivelser, og balanserer spektakulær action og engasjerende tematikk på høyst underholdende og engasjerende vis. Håper dette ikke er det siste vi har sett av Dev Patel bak kamera, siden dette beviser at han har et svært imponerende øye for action.

“Monkey Man” regissert av Dev Patel. Med: Dev Patel, Sharlto Copley, Sobhita Dhulipala og Pitobash. Spilletid: 2 timer. Land: USA. Aldersgrense: 15 år. På kino 5. april. 

Relaterte innlegg