Meny Lukk

“Moonage Daydream” – Et kunstverk om en kunstner


I “Moonage Daydream” gjenopplives legenden David Bowie, i et eksentrisk og psykedelisk kunstverk av en dokumentarfilm. Filmen er puslet sammen av Bowies storslagene opptredener, hans egen musikk og usett arkivmateriale. Brett Morgen drar oss med på en fargesprakende reise som utforsker Bowies utvikling både som menneske, artist og kunstner.

Som den første og (foreløpig) eneste offisielt godkjente dokumentarfilmen om David Bowie er Moonage Daydream ikke en slik dokumentar man er vant til. Den fungerer heller som en sjangerbrytende filmatisk opplevelse som lever opp til den livlige og normbrytende skikkelsen Bowie var. Alle dokumentarfilmer burde egentlig være som denne, der dokumentaren formidler oss en historie om artistens kunst i samme stil og uttrykk som kunsten selv. I stedet for å handle om David Bowie, derimot representerer den David Bowie.

Det er Brett Morgen som har regi, i tillegg til å være produsent, manusforfatter og klipper på denne filmen. Morgen har fått med seg Tony Visconti som produsent på musikken brukt i filmen, som passer fint, ettersom at Visconti også har jobbet i mange år som musikkprodusent for David Bowie. Det viste seg å være et klokt valg, fordi den musikalske delen av denne filmen er mildt sagt ganske essensiell for hele opplevelsen.

Regissøren har vært ekstremt heldig, fordi han er så langt den eneste filmskaperen som har fått tilgang på Bowies private eiendeler. Han fikk gå i gjennom rundt fem millioner ting, blant annet kunst, filmer, bilder, intervjuopptak og usette konsertopptredener. Morgen har klippet sammen forskjellige intervjuer av Bowie fra arkivet som fungerer som filmens fortellerstemme. Dette gir en oppfatning av at artisten selv funderer på sine opplevelser og prestasjoner i nåtid. Det må ha vært utrolig mye materiale å behandle og jeg vil konkludere at regissøren etter fire år med arbeid burde gi seg selv en god klapp på skulderen for godt gjennomført arbeid.

I Moonage Daydream er David Bowie udødelig, ustoppelig og fremdeles på en utenomjordisk reise forbi vår verden. Dokumentaren hyller ikke bare han som en musikalsk artist, men også som en kunster og fremfører. Man vil ikke at den skal ta slutt, fordi dokumentaren er, i likhet med hovedpersonen, utrolig fengslende. Hvis du ikke allerede er en Bowie fan så blir du det etter å ha sett denne dokumentaren.

Moonage Daydream: Regi av Brett Morgen. 2022, 2 timer og 15 minutter. Premiere 16.09.22. Med: David Bowie

Relaterte innlegg