Meny Lukk

Myke poter, skarpe klør – Kattelig Mel Brooks Meta


“Myke poter, skarpe klør” er “Blazing Saddles” som en samurai og kung fu spoof gjort med katter og mer barnevennelig. Overraskende god norsk dub på visningen har kun gått ut over oversettelse. Jeg satte pris på teksting trass dub.

Som en remake av Blazing Saddles, legger filmen seg på samme nivå av type humor og saker den vil belyse, som rasisme med syrlig meta humor fra første øyeblikk i form av ‘theme’-sangen, om enn noe utvannet for å gjøre filmen mer for barn.

For de som ikke vet hva Blazing Saddles er så er det en komisk meta-western om en korrupt politiker som for å få has på en by som står i veien for hans planer ansetter en svart sheriff noe som ikke akkurat går etter planen…

I Myke poter, skarpe klør, er filmen animert satt i et verden der dyr er som mennesker og handlingen er satt til et land av katter som er lik japan når det var styrt av en shogun og når de hadde samuraier. Og i stedet for en svart mann ansetter politikeren en hund. Sånn sett kan filmen ses å spille på at western blir inspirert av samurai filmer og visa versa.

Animerte filmer blir jo dubbet, og hva kan jeg si om du burde se denne filmen i norsk dub eller den engelske utgaven? Personlig har jeg ikke så mye til overs for Michael Cera så det var en befrielse å slippe å høre han, selv om den engelske versjonen tilsynelatende er full av talenter inkl. Mel Brooks selv.

Den norske dubben har gjort en hederlig jobb og Atle Antonsen er som han alltid er: tidvis veldig morsom. Likevel mistenker at jeg ville ha foretrukket Samuel L. Jackson istedet. Filmen har gjort et forsøk på oversette noen vitsene sånn at de funker bedre på norsk og det settes på pris på, men ikke alltid. «superskåla» har absolutt ikke den samme betydningen på norsk.

Hva kan jeg så si om Myke poter, skarpe klør? Den lider litt av å prøve å være som “Kung Fu Panda“, men spenstig å ha katte-Japan og om du liker meta-referanser eller Blazing Saddles så vil du nok like filmen godt, men jeg vil nok anbefale deg å prøve å se den engelske utgaven trass god jobb av Antonsen & co.

Myke poter, skarpe klør. Regissert av: Chris Bailey, Mark Koetsier og Rob Minkoff. Manus: Ed Stone, Nate Hopper, Mel Brooks m.fl. Norske stemmer: Atle Antonsen, Herman Tømmeraas, Jon Øidarden, Stian Thorbjørnsen, Abubakar Hussain m.fl. Spilletid: 1t 38 minutter. Land: USA. Aldersgrense: 6 år. På kino: 07 Oktober 2022

Relaterte innlegg