Meny Lukk

«Mysteriet om Henri Pick» – Mysterium med bråstopp

[usr=4]

Le Mystère Henri Pick eller Mysteriet om Henri Pick, tar formen til en mysteriefilm ala Sherlock Holmes eller Poirot, men mysteriet som skal løses er ikke et drap. En ung redaktør finner et upublisert manus i en fransk landsby, og hun skjønner at hun har funnet et mesterverk. Manuset utgis og blir en stor suksess, men når en av Frankrikes mest innflytelsesrike litteraturkritikere får nyss om at den påståtte forfatteren, Henrik Pick, hverken har lest eller skrevet et ord i sitt liv, starter jakten på å komme til bunns i hvem som faktisk har skrevet boken. Er det den avdøde pizzabakeren Henri Pick eller er det et skjult litteraturtalent der ute?

Hovedrollen spilles av Fabrice Luchini, som for meg er ukjent, men som har hele 85 innlegg på sin IMDb-side, så det står ikke på erfaringen. Han gjør en kjemperolle som litteraturkritiker og amatørdetektiv, Jean-Michel Rouche. I likhet med andre kjente detektiver er Rouche til å begynne med kjepphøy og brautende, men viser seg senere å se ting vi andre ikke legger merke til. Når man vet han ikke bare er kjepphøy, blir han brått mer og mer sympatisk. Samtidig vokser forholdet hans til Henri Picks datter (Camille Cottin) på en måte som er så naturlig at forholdet blir en vesentlig del av filmens underholdningsverdi.

En ting regissøren gjør mesterfullt, er å holde interessen til seeren nesten hele filmen. En skulle ikke trodd at et mysterium hvor målet er å finne forfatteren til en fiksjonell bok er spennende nok til å holde publikums fokus i nesten to timer. Mysteriet om Henri Pick klarer det helt fint. Dette er til dels takket være godt skuespill og et artig manus, men også i stor grad grunnet musikken. Den er en gjemt perle i en ellers helt normal film. Mysteriet om Henri Pick spaserer fint mellom voldsomt aktuelle temaer. Den stiller spørsmål om hvem som kan lage banebrytende kunst og om man kan skille kunsten fra kunstneren uten at kunsten mister verdi. Kan virkelig en pizzabaker fra en landsby i Bretagne skrive et mesterverk? Er det en gang viktig å finne ut av hvem som har skrevet boken for at den skal ha verdi?

Mysteriet om Henri Pick mister meg delvis når historien nærmer seg slutten. Det er kjent at gode mysterier har en klassisk twist når morderen skal avsløres, men her blir åpenbaringen for brå. Overgangen mellom søken etter svar og avsløringen er så skarp at man ikke får gjort seg opp en siste mening om hvem forfatteren er før man får svaret slengt i trynet. Det er skuffende når resten av filmen flyter godt.

Mysteriet om Henri Pick er verdt å få med seg til tross for den skuffende avslutningen. Den er en interessant kommentar av samfunnets besettelse av navn og definisjonen av kunst. Denne litt uvanlige mysteriefilmen er vel verdt en tur til kinoen denne helgen. Til tross for bråstopp, så er det en solid underholdende film.

Mysteriet om Henri Pick – regissert av Rémi Bezançon; med Fabrice Luchini, Camille Cottin og Alice Isaaz. Spilletid: 1t 40m. Land: Frankrike. Premiere: 25.09.20. Aldersgrense: Tillat for alle. 

Relaterte innlegg