Meny Lukk

Network (1976)

Network (1976, Sidney Lumet)

Liker du film hvor både den snille og den slemme samles mot slutten av filmen i en sirkel og danser med brede smil? Da liker du ikke denne filmen! Jeg vil nok si at denne filmen er en motsetning av den type film. Her er det mange minutter kontorlandskap og menn i dress i hvert eneste bilde. Men når filmen er sånn føler jeg også at filmens budskap kommer bedre frem. Kanskje det er litt kjedelig, men vi mennesker har godt av litt kjedsomhet, hvis alt skulle være underholdning hadde vi aldri lært noe?

 

Sidney Lumets “Network” handler om TV. De foran kamera, de bak kamera, og ikke minst maktmennene som passer på at det tjenes penger og at seertallene er høye. Filmen maler et bilde av en TV-industri som er utrolig kynisk. Hvorvidt industrien er så kynisk som den faktisk fremstilles i filmen, er vanskelig å si. Resultatene av denne kynismen i filmen er i alle fall ganske omfangsrike i filmens avslutning. “Network” er veldig kritisk mot hvordan mediepolitikken drives i USA. Når fokuset på å tjene penger og å få høye seertall er så viktig som det er i en «fri» medieindustri som man har i USA, går gjerne kvaliteten på innholdet utover publikum. Dette diskuteres i veldig stor grad i filmen. Nyhetsmagasinet blir omgjort til et underholdningsprogram – dette som et bilde på fjernsynets «fordummende» påvirkningskraft på publikum. Filmen blir selvsagt mer interessant for deg om du er interessert i mediepåvirkning eller TV generelt. Jeg anbefaler denne filmen sterkt fordi at et tema som mediepåvirkning burde være påfallende interessant for oss som studerer film.

 

I tillegg til at jeg finner filmens tematikk veldig spennende så er det veldig gode skuespillerprestasjoner som hjelper filmen langt på vei. Siden filmen nesten ikke bruker noen spesielle grep i sin form for å underholde eller skape følelser hos seer, er skuespillerprestasjonene ganske avgjørende for å opprettholde interesse i tema. Ved Oscarutdelingen i 1977 vant denne filmen 3 priser for skuespillerprestasjoner. Faye Dunaway og Peter Finch vant begge for beste hovedrolle, mens Beatrice Straight vant for beste kvinnelige birolle. Men også William Holden og Robert Duvall gjorde veldig gode figurer i sine roller. Filmen vant også en Oscar for sitt manus, noe som kan reflekteres til at det var en godt likt historie eller handling. Filmen var muligens litt for kontroversiell og kritisk mot det amerikanske systemet generelt, da den ikke fikk prisen for beste film?

 

Dette er en to timer lang film som nødvendigvis ikke underholder deg noe særlig, men nå er det vel heller ikke sånn at filmens eneste oppgave er å underholde? Nei, filmens fravær av konvensjonelle underholdningselementer gjør snarere filmen mer engasjerende! Så, jeg anbefaler denne filmen sterkt hvis du er interessert i medier, men jeg anbefaler filmen like mye om du er interessert i å lære noe gjennom film, fordi dette er en høyst saksorientert film som er objektiv formen. Ønsker du å se en film som fremmer tematikk og budskap på en god måte kan dette være en høyst fortreffelig filmopplevelse. Hvis du likte andre filmer av Sidney Lumet, som for eksempel: “12 Angry Men” og “Serpico”, er “Network” en sikker vinner!

 

Skrevet av: Edvard H. Minge

Relaterte innlegg