Meny Lukk

Norwegian dream – Ny norsk milepæl åpner kosmorama

(Skrevet av både Elliott Kleiven-Prang og Ingrid Lauren Stenseng)


På mandag startet Kosmorama for fullt, og “Norwegian Dream” ble møtt med en sal fullstappet av et forventningsfullt publikum. Regissør og produsent omtalte skuespillerne som stjerneskudd, og det er ingen tvil om at festivalansvarlige har valgt en vakker og viktig film for å innlede de neste 7 dagene.

Den polske gutten Robert reiser fra hjemlandet sitt til et bugnende kystssamfunn i Norge for å nedbetale gjeld. Han skaffer seg jobb i en fiskeforedlingsbedrift der han blir lært opp av Ivar, en åpen og innbydende gutt. Raskt blomstrer det følelser for Ivar, og Robert må manøvrere den kronglete stien mellom kjærlighet og rikdom, skam og aksept.

Skuespillet er utvilsomt filmens høydepunkt. Hubert Milkowski og Karl Bekele Steinland er virkelig transparente og nyanserte. Regissør Devold har tydelig et talent for å få det beste ut av skuespillerne sine, og han bruker det for alt det er verdt. Noe av det filmen gjør best er forholdet mellom kamera og skuespiller, som lar skuespillerne prestere, fortelle og skape nyanser. Filmen har også noen biroller verdt å nevne, der Bjørn (Øyvind Brandtzæg) og Ivars bestemor blir spilt minneverdige.

Som nevnt er regien suksessrik når det gjelder fremhevelse av skuespill. Den er også imponerende i interaksjoner, der nærhet mellom karakterer er gjort på en skikkelig og troverdig måte. Samtidig er ‘’Norwegian Dream’’ tam visuelt sett, og fremstår ikke som noe auteurverk uttrykksmessig. Det visuelle er sjeldent bergtagende, og kunne kanskje hatt litt mer identitet. Men det er også scener i filmen- som den coverbildet er fra – som tyder på potensialet definitivt er der. 

Utover dette er manuset heller ikke det mest solide. Med tanke på at historien skildrer forelskede 19-åringer, passer det veldig godt med enkelte humoristiske utvekslinger og keitete anekdoter. Det som derimot ikke passer så godt inn er at tidvis bryter karakterene ut i monologer om såre emner der det kanskje heller kunne blitt spilt ut eller flettet inn et annet sted. Det skal sies at det virker vanskelig å veve sammen et godt manus når man tar i bruk tre ulike språk, og manusforfatter Justyna Bilik har gjort en god jobb med å oversette menneskelig nyanse på tvers av disse.

Selv om filmen ikke gjør noe særlig banebrytende visuelt, illustrerer filmen en smal del av befolkningen som likevel er mye større enn man tror. Samarbeidet mellom regissør og skuespillere er vakkert, og Dette er en god norsk film som man lett kan leve seg inn i. Vi setter pris på at den har blitt løftet opp og gitt oppmerksomhet til på festivalen.

"Norwegian dream" regissert av Leiv Igor Devold. Med: Hubert Milkowski, Karl Bekele Steinland, Øyvind Brandtzæg. Spilletid: 1 time og 30 minutter. Land: Norge, Polen, Tyskland.

Relaterte innlegg