Meny Lukk

“Notre-Dame i Flammer” – Gotisk bål som ikke helt holder mål


Notre-Dame i Flammer” tar oss med tilbake til en hendelse i 2019 da hele det franske folk holdt pusten. Hendelsen som straks var på nyhetene verden over er kanskje ikke overraskende, en katedral i flammer. Gjennom fabelaktige effekter og godt skuespill får vi historien fra den katastrofale dagen gjenskapt.

Det fargerike rosevinduet på den monumentale katedralen i Paris er kjent verden over. Derfor er det nesten naturlig at det skal komme en film om katastrofen. Ja, for det er en spillefilm som faller i kategorien «katastrofefilm». En sjanger med mange splittede meninger, hvor jeg selv står med skeptikerne. Etter å ha sett Notre-Dame i Flammer har tvil kanskje blitt til nysgjerrighet.

Misforstå meg rett, katastrofefilmen er og vil forbli en sjanger nærmest glemt i min bok, men denne hadde litt ved seg.  For det var flere steder i løpet av filmen som nesten ikke er til å tro at er en gjenskapning. Dette var for det meste positivt, men skapte en skjærende kontrast mot de ekte opptakene som viste seg nå og da. De kornete opptaka i tillegg til en splitscreen knapt verdig nok til en dataspill, ga filmen et billig utseende. Billig, men autentisk.

En av filmens største høydepunkt, er musikken. Man kan si at musikken er passende for den gotiske katedralen som strekker seg mot skyene. Simon Franglen, mannen bak, sparte ikke på noe da han komponerte dette brilliante stykket musikk. Selv om stykket fortjener all oppmerksomhet, er det én usmak jeg ikke klarer å riste. Det har ikke bare med musikken å gjøre, men den er en viktig bidragsyter i det.

For med en katastrofefilm som går ut på en virkelig hendelse, føler jeg at det burde være visse grenser. Grenser som Notre-Dame i Flammer ikke holder seg innenfor. Problemet mitt ligger med det å utnytte katastrofen for spenning, dramatikk og spesielt humor. Å trekke på smilebåndet imens 800 år med historie står i full fyr er vanskelig.

Notre-Dame i Flammer er en interessant film. Den sier deg ikke mer om katastrofen enn et kjapt internettsøk, men kan by på scener som får deg til å tenke to ganger på om er ekte. Til motsetning ble handlingen for min del nærmest glemt idet jeg forlot lokalet, så hvis det er en uforglemmelig kinoopplevelse du leter etter så er nok ikke denne for deg.

Notre-Dame i Flammer / Notre-Dame Brûle - Regissert av  Jean-Jacques Annaud. Med Samuel Labarthe, Jean-Paul Bordes, Mickaël Chirinian, Nathan Gruffy, Billel Sakhri, Benoît Tachoires, Nathalie Gaudefroy, Chloé Chevallier. Aldersgrense: 12 år. Spilletid 1t 50min. Land: Frankrike. Norgespremiere: 07.10.2022

Relaterte innlegg