Meny Lukk

“Old Henry” – Løgnere og revolvere


Det nærmer seg sommeren og sola er tilbake. Hva er da bedre enn westernfilm og cowboystemning? Old Henry forteller historien om Henry (Tim Blake Nelson), en gammel mann med en røff fortid, og hans sønn Wyatt (Gavin Lewis). De bor på en liten bortgjemt grisegård, langt fra byer og trøbbel. Wyatt kjeder vettet av seg og vil ut i den store verden. Før Wyatt rekker å kjede seg til døde så finner faren hans en døende mann forlatt i nærheten med en sekk full av penger. Storbytrøbbelet har funnet dem. Er den døende mannen en livsfarlig skurk, eller et offer for pistolbander?

Old Henry er spillefilmdebuten til Potsy Ponciroli. Historien flyter godt og er behagelig avgrenset til kun noen få karakterer og noen kjente cowboysagn. Med kun åtte krediterte skuespillere er det lett og forståelig å henge med i følelseslivene til våre hovedkarakterer og skurker. Filmen tar seg god tid og regien til Ponciroli er akkurat så tilbakeholden at en ender opp med å undre videre om motivasjonene og løgnene til både Henry, Wyatt og den døende mannen kalt Curry (Scott Haze).

Filmen tar i bruk rolige og behagelig kamerabevegelser og er tålmodig med stillhet og historiedetaljer. Dette er ikke ukjent for en lavbudsjettsfilm, men utenom den lille karakterlisten så er det fint lite som savnes i Old Henry som en ellers ville ønsket fra en større film. Musikken, dialogen og pistolskuddene blandes og spares på i en fin runddans i lydbildet gjennom hele historien. Spenningen bygges tregt og er heller ulmende i bakgrunnen og i mysteriet enn i et stadig drag fra topp til bunn og opp igjen. Det er hva karakterene ikke forteller som bygger mysteriet og beskyttende løgner som ødelegger for dem

Kjernen i filmen er far og sønn-forholdet mellom Henry og Wyatt. Hvor mye kan Henry ljuge til sønnen sin i et forsøk på å beskytte han, uten å ende opp med å skape forbitrelse mellom dem? Wyatt søker farens stolthet og bekreftelse, og i sin søken ender møtet deres med Curry og hans fiender, i blodsutgytelse. Denne avstanden og usikkerheten er gjennomgående hos både faren og sønnen. Det er også denne konflikten som tirrer min interesse mest og som tjener filmens avgrensede handling godt.

Noen av sekvensene i filmen kan oppleves som seig og rolig, som kan få en del av de adrenalinkrevende westernfansene til å kjede seg. Filmen inneholder absolutt nok pistolskudd for å kalle seg en westernfilm, men burde nok heller kalle seg en dramawestern i stedet for action. Ponciroli leverer en sterk og selvstendig film med noen godbiter for cowboynerdene og et realistisk og ærlig forhold mellom far og sønn. Tim Blake Nelson passer perfekt som gamle Henry. Hans figur og framtoning styrker Henry sin hemmelige karakter og castingen er derfor ektefølt. Jeg anbefaler de aller fleste til å lure seg på kino å se Old Henry. Kanskje ikke den raskeste i vesten, men likevel et spennende og tøft cowboyeventyr!

Regi: Potsy Ponciroli. Nasjonalitet: USA. Premiere: 03.06.2022. Aldersgrense: 15 år. Skuespillere: Tim Blake Nelson, Stephen Dorff, Scott Haze, Gavin Lewins.

Relaterte innlegg