Meny Lukk

«On the Basis of Sex» – Medstrøms mot strømmen

[usr 2.5]

Kvinnekamp i Hollywood-film kan være så mangt, og historiske filmer om foregangskvinner kan være ganske tøft. On the Basis of Sex handler om livet til Ruth Ginsberg, som på 1960- og 70-tallet arbeidet hardt for kvinners rettigheter i USA. Etter å ha fullført jusutdanning som en av få kvinner, møter hun et arbeidsmarked som bare vil ansette menn. Ruth ender opp som universitetsprofessor, fram til hun etter noen år får anledning til å representere en mannlig klient i retten. Dommen som fulgte var starten på en omveltning av det kjønnsdiskriminerende lovverket.

Vi snakker altså om en relativt streit biografifilm her, som ender i et rettsalsdrama i filmens siste akt. Ruths kamp mot systemet er sentral, men regissør Mimi Leder bruker også mye energi på familieliv, særlig Ruths forhold til ektemannen og datteren. Ruth Ginsberg i Felicity Jones skikkelse er sympatisk, hard og smart, og har et stødig ensemble av dyktige skuespillere å sparre med. Justin Theroux som borgerrettsaktivisten Mel Wulf er et hederlig eksempel.

Det tøffeste med filmen er når den tidvis klarer å være dagsaktuell. Likhet for loven har kommet lang vei siden 60-tallet, men kampen for likestilling presenteres ikke som et problem man løste en gang for lenge siden.

Det største problemet med filmen er at den tilsynelatende sikter på å være helt middels. Med skuespillere i verdensklasse og en viktig og spennende historie å fortelle skulle man egentlig kunne ønske seg mye mer. Alle bildene er glossy og polerte, på grensen til parodisk. Alle skjorter er nystrøkne, lyset treffer de vakre ansiktene perfekt, og fargene ser ut som de er plukket ut fra en IKEA-katalog uten tanke på å få til noe eget eller ekstraordinært.

Et annet irritasjonsmoment er konstant overforklaring av absolutt alt som skjer. Slenger noen en vittig kommentar kan du banne på at vi hører og ser at alle ler rett etterpå. Sier noen noe smart eller underfundig blir det dummet ned og forklart i neste replikk. Og slike smarte replikker er det nok av. Faktisk kunne sikkert halvparten av replikkene fra denne filmen blitt postet av tanta di på facebook, gjerne i en snirklete font over et bilde av en solnedgang. Det er rett og slett ikke mye rom for å tenke selv, i en film som egentlig handler om å gå mot strømmen.

Stil og finesse er ofret på Hollywoods alter for å lage en så strømlinjeformet film man overhodet kan tenke seg. Det er ingen dødssynd det, men man sitter igjen med en vedvarende følelse av at filmen underpresterer. En historie som kommer til å bli husket i hundrevis av år hadde fortjent en film som i det minste turte å ta noen selvstendige valg.

On the Basis of Sex – regissert av Mimi Leder, skrevet av Daniel Stiepleman; med Felicity Jones, Armie Hammer, Justin Theroux og Cailee Spaeny. Spilletid: 2t. Land: USA. Premiere: 05.04.19. Aldersgrense: Tillatt for alle.

Relaterte innlegg