Meny Lukk

“Priscilla” – en intim og spennende karakterstudie


Priscilla Beaulieu er 14 år gammel når hun møter Elvis Presley for første gang. Imot forventningene blir de kjærester, men det ubalanserte forholdet deres blir satt på prøve av Elvis sin popularitet, affærer og humørsvinginer …

Sofia Coppola leverer en ny film med et kvinnelig perspektiv etter Priscilla Presley sin autobiografi. En film som kan ses som et svar til Elvis-filmen fra 2022, men går mye lengre enn bare en framstilling av historiske hendelser. “Priscilla” er en detaljert karakterstudie av forholdet til Priscilla (Cailee Spaeny) og Elvis (Jacob Elordi) og klarer seg nesten helt uten musikalske fremføringer eller andre ekstravagante scener. I stedet for det får tilskuerne en dyp innsikt i både kjærlighet, emosjoner og glede, men også i krangler, kontrollmani og løgn som viser det ujevne maktforholdet i forholdet deres. Det viser Priscillas maktløshet i noen situasjoner, men også modigheten til å stå opp mot ektemannen sin. Vi får hennes perspektiv når Elvis drar på turne og venter på han uten noe å gjøre, vi får sett hennes reaksjon på hans antatte affærer, hennes maktløshet og kjedsomhet. Og vi får sett at hun må tilpasse seg fullstendig til Elvis sitt liv. Det er i denne fremstillingen at Sofia Coppola klarer å presentere realistiske karakterer, og gjennom fantastisk skuespill fra Cailee Spaeney og Jacob Elordi, et vanskelig, men til tider også lidenskapelig forhold. Og det er det som gjør filmen så spennende. Elvis er en superstjerne og ofte fremstilt som altfor stor, men blir en ambivalent og emosjonell, og også problematisk, karakter i denne kritiske filmatiseringen. Det blir synlig fra begynnelsen når vi som tilskuere får sett starten av forholdet deres når hun kun er i fjortenårsalderen, noe som utløser en ubehagelig følelse som holder seg gjennom filmen.

Til sammen er Priscilla en spennende og intim karakterstudie som kanskje ikke blir den samme typen popcornkino som Elvis, men som på en typisk Sofia Coppola-måte klarer å fremstille sentrale og dype menneskelige emosjoner, blant annet kjærlighet, ensomhet, håp og hjelpesløshet. Cailee Spaeny og Jacob Elordi viser med sitt fantastiske skuespill en interessant, men også problematisk maktrelasjon og åpenbarer personlige avgrunner i et turbulent og kunstnerisk superstjerneliv.

"Priscilla" regissert av Sofia Coppola. Med: Cailee Spaeny og Jacob Elordi. Spilletid: 1 time og 53 minutter. Land: USA. Aldersgrense: 9 år. På kino: 01. desember.

Relaterte innlegg