Meny Lukk

“R.M.N” – forvirrende tidsbilde


Tittelen på filmen er visst det rumenske navnet for MR – altså maskinen som “tar bilder” av innsiden av kroppen, men i filmens undertekster blir tittelen oversatt til “kald vinter”. Allerede her har vi litt mye forskjellig som foregår på en gang, og det oppsummerer ganske greit mine tanker om denne filmen. Handling tar plass i en liten landsby i Romania, men innbyggerne sankker flere forskjellige språk, inkludert ungarsk, og det er litt uklart hvem som kommer fra hvor selv om tekstingen er fargekodet (som var ganske kult). Vi følger mange karakterer, men hovedsakelig Matthias (Marin Grigore) og Csilla (Judith State). 

Matthias jobber på slakteri i Tyskland, men han kommer tilbake til landsbyen og vi ser at han har en ganske annen status der. Csilla er sjef for bakeriet i byen og når hun ansetter noen arbeidere fra Sri Lanka dukker det opp litt problemer. Innbyggerne i byen vil absolutt ikke ha utlendinger jobbende i byen, men alle de unge fra byen har reist vekk for å jobbe. Det er en litt umulig situasjon som er super-frusterende å se på. Noe som blir sagt mange ganger er noe slikt som: “vi har ikke noe imot dem (altså utlendinger som ikke er hvite), men vi vil ikke ha dem her”. 

Filmen viser oss et stykke av Europa som åpenbart sliter med transgenerasjonelle traumer fra krigstiden og den kalde krigen. Selv om jeg tror det er mye interessant her, blir det for mye på en gang. Jeg visste lite om filmens handling på forhånd og først trodde jeg det var en thriller, så familiedrama, så en film om fremmedfrykt og så en naturfilm. På en måte er filmen alle disse tingene, men det føles mer ut som de ikke har klart å bestemme seg for en ting. Og rasismen og sexismen fra noen av disse karakterene ble så kraftig uten noen løsning at jeg lurer på hva som var poenget? 

Noe jeg likte var at den første scenen gjorde at jeg ble litt on edge, og veldig usikker på hvilken retning filmen skulle gå og hva som kunne skje. Og siden filmen tar plass i de transilvanske fjellene er naturen og omgivelsene ganske fantastiske, og gjør filmens utseende til et høydepunkt. Men desverre gjorde det ikke opp for den ellers rotete handlingen.

"R.M.N" regissert av Cristian Mungiu. Med:  Marin Grigore, Judith State, Macrina Barladeanu. Spilletid: 2 timer og 5 minutter. Land: Romania. Aldersgrense: 12 år. På kino: 12. mai.

Relaterte innlegg