Meny Lukk

“Resten av livet” – Vakker og vondt relasjonsdrama


Frelle Petersen er tilbake med enda et relasjonsdrama etter Onkel (2019). Petersen slår til med å jobbe med Jette Søndergaard igjen, og det virker som et fruktbart samarbeid. Filmen tar opp tunge og alvorlige tematikker, men klarer å gjøre det på en vakker måte.

I Resten av livet får vi leve med en dansk familie og deres opplevelser av å miste noen nær seg. Mor (Mette Munk Plum), far (Ole Sørensen), sønn (Lasse Lorenzen) og datter (Jette Søndergaard) har en fin familiedynamikk hvor de møtes regelmessig og har tradisjonelle bursdagsfrokoster sammen. Barna er voksne med jobber de trives i og deler hobbyer sammen med sine foreldre. Vi får et inntrykk av en sammensveiset og god familie som støtter hverandre og har et fint hverdagsliv på den danske bygden i Sønderjylland. Harmonien blir brutt og tragedien slår til uten noe som helst forklaring. Reisen videre handler om ettervirkningene hos de etterlatte. En familie i sorg, har ulike virkninger på de forskjellige medlemmene. Alle opplever ikke sorg likt, og filmen viser hvor vanskelig det kan være å håndtere.

Familiedynamikken blir endret etter en uforventet bortgang. At de ikke reagerer likt, betyr ikke at noen har det mindre vondt enn andre. Dette underspilte relasjonsdramaet får oss til å leve oss inn i sorgen deres og kjenner på alle de vonde følelsene de må kjenne på. Skyldfølelse, sinne og savn er gjenkjennbare følelser i sorg, men det er tøft å være vitne til familiens opplevelser av dette. Det er ikke store og grandiose krangler eller voldsomme reaksjoner, men ekte og troverdige opplevelser som treffer en hardt. Selv om du ikke har opplevd et slikt tap, er det ikke vanskelig å føle på hva de føler. Manus og regi er gjort på en stilsikker måte av Frelle Petersen. Han får oss til å tro på familiens relasjoner som ekte, og at vi får se bare et lite innblikk i livene deres. Dialogen er underspilt og naturlig, men det som blir usagt, er like så viktig som det som blir sagt. Dette er en utrolig vakker og troverdig historie med en nydelig dansk bygd i bakgrunn.

Resten av livet treffer hardt og godt. Sorg er aldri lett, men filmen viser hvordan noe som kan virke umulig, til slutt blir håndterbart. Det er et nydelig relasjonsdrama med fine karakterer som du blir glad i og føler med. Anbefales på det sterkeste å se på vakre mennesker gå igjennom noe av det vanskeligste i livet.

"Resten av livet" regissert av Frelle Petersen. Med:  Jette Søndergaard, Mette Munk Plum, Ole Sørensen, Lasse Lorenzen. Spilletid: 1 time og 51 minutter. Land: Danmark. Aldersgrense: 12 år. På kino: 10. mars. 

Relaterte innlegg