Meny Lukk

“Romys Salong” – Nederlandsk barnefilm med alvorlig tema

[usr 3.5]

Romys Salong er en nederlandsk barnefilm dubbet til norsk satt i nåtidens Nederland og delvis Danmark. Filmen følger Romy (Vita Heijmen), en 10 år gammel jente som i det historien starter opplever en endring i hverdagen. Moren hennes (Noortje Herlaar) har startet i ny jobb og kan ikke lengre passe på Romy etter hun er ferdig på skolen, så de inngår en avtale hvor Romy går hjem til mormoren (Beppie Melissen) etter skoletid. Mormoren driver en frisørsalong alene og har alltid kunder når Romy kommer. Romy liker ikke ordningen til å starte med, for mormoren er streng og ikke noe kul å henge med. Romy finner etter hvert egne måter å hjelpe til i frisørsalongen i det filmen tar en annen vending.

Mormoren viser tegn til Alzheimers sykdom, som fører til demens. På grunn av dette blir mormoren tullete og hukommelsen hennes blir verre så Romy blir utrygg på mormoren. Det virker ikke som om Romy skjønner helt hva som skjer før hun forteller det til moren sin. Det er lagt på en voiceover som forklarer mye av det Romy tenker og ting som skjer ved tidshopp, men det kunne filmskaperne helt sikkert ha løst på annen måte fordi det føles veldig overflødig noen ganger.

Det jeg bet meg merke i var at ettersom mormoren til Romy er Dansk i filmen snakker hun dansk plutselig noen ganger (i motsetning til nederlandsk). Det i seg selv er jo realistisk, problemet oppstår når de norske stemme-skuespillerne må late som om de ikke skjønner dansken mormoren bruker. Derfor funker ikke helt noen av «vitsene» eller de får en ny mening. For eksempel; når hun sier «jeg vil hjem, jeg vil hjem!» på dansk er ordene identiske på norsk, så det ble noe distraherende med den norske oversettelsen.

Veldig søt og hjertevarmende historie. Noe klisjé, men tar opp veldig alvorlige tema med søkelys på Alzheimers og demens, men selvmord som tema nevnes også kort. Filmen har flere emosjonelt tunge øyeblikk som de kunne ha spilt på enda mer enn de gjorde. Også vil jeg ikke avsløre alt for mye, men mot slutten av filmen tar den enda en ny vending som minte mye om Gjøkeredet (1975). En barnefilm som overrasker og underholder, Romys Salong bør sees av alle som ikke er kjent med Alzheimers og den skildrer hvordan voksne blir endret av sykdommen.

Kapsalon Romy - Regi: Mischa Kamp, Manus: Tamara Bos; med Vita Heijmen, Beppie Melissen, Noortje Herlaar, Guido Pollemans; Norske stemmer Elida Skar Skuterud, Inger E. Norderhaug, Silje Storstein, Dennis Storhøi, Frank Jørstad, Christin Borge, Anya Rasmussen, Mathias Storhøi, Stella Bjørnebye Solheim. Spilletid: 1t 29m. Land: Nederland. Premiere: 29.09.2020. Aldersgrense: Tillatt for alle

Relaterte innlegg