Meny Lukk

“Ron i ustand” – En B-bot bromance i et tech-helvete


De fleste barnefilmer har en lærepenge på lur. Brave (2012) fortalte unge jenter at de ikke trenger en prins for å være lykkelige, WALL-E (2008) spådde en dyster fremtid om klimakrisen og Ron i ustand tar for seg problemer for barn i dag med en advarsel om sosiale medier. Her trekkes det noen ikke så subtile paralleller til sosiale medier selskaper, Silicon Valley kulturen og folk som Mark Zuckerberg og Steve Jobs. Som alle de tidligere nevnte filmene er det ikke uten et episk eventyr som virkelig drar i hjertestrengene.

Barney er den typiske utstøtte gutten vi møter i animasjonsfilmer. Han strever sosialt siden alt sosialt skjer via den nyeste form for teknologi, B-Bots! B-Bots er alle barns bestevenn (rett ut av boksen), og når Barneys far kjøper han en kompromittert B-Bot som heter Ron går ikke alt slik som Barney forventet. Ron funker ikke som en levende iPhone som andres B-Bot, men mer som en ekte venn, hvor forholdet går begge veier. Barney og Ron går på det typiske eventyret av å bli venner, ha en stor krangel og så bli venner igjen. Dette skjer imens de unngår å bli fanget av det store teknologiske selskapet, Bobble, som ikke vil la denne defekte B-Boten ødelegge ryktet deres. Barney med hjelp av hans nye venn og familien sin kjemper for å gi alle barn sin egen Ron, og på sann barnefilms-måte så redder de dagen.

Det man kan si om de teknologiske aspektene ved Ron i ustand er at det er som forventet. Alt så levende og fargerikt ut. Ganske formalistisk i forhold til andre animasjonsfilmer, men det tar ikke bort fra opplevelsen. Det tar ikke et sekund før man forstår og tror på denne verden full av B-Bots, selv om hvor oppslukt barnene er av de virker litt overdrevet til tider. Det Ron i ustand gjør bedre enn noen annen film før seg er å håndtere mobbing i 2021. Aldri har det vært et bedre eksempel på hvordan utestenging og denne falske inklusjonen føles for unge barn. Denne passive mobbingen er frustrerende å se på storskjerm, men viktig for barn og foreldre å se.

Selv om man blir slått over hodet med hvor farlig teknologi er, i 1 time og 46 minutter, er dette fortsatt en av de beste kompis-komediene som har kommet ut for yngre publikum i nyere år. Ensom gutt og morsom bestevenn som bekjemper ondskap og har det gøy på veien er en klassikk formel for bra film. Selv om den kanskje er mer gøy enn morsom for eldre seere så er det fortsatt noe for alle i Ron i ustand.

"Ron i ustand" regissert av Jean-Philippe Vine, Sarah Smith og Octavio E. Rodriguez. Med: Zach Galifianakis, Jack Dylan Grazer, Olivia Colman, Ed Helms, Justice Smith og Rob Delaney. Spilletid: 1 time og 46 minutter. Land: USA. Aldersgrense: 6 år. På kino: 22 Oktober

Relaterte innlegg