Meny Lukk

«Jeg ser deg» – Kjedelig klarsyn

[usr 1]

Jeg ser deg er regissør Maria Salazars første kinofilm, og er igrunn en ganske kontroversiell affære. Siden 2011 har et kamerateam fulgt den påstått klarsynte Micahel Winger når han har lett etter savnede personer på eget initiativ, og etter forespørsel fra pårørende. Winger hevder å ha en utviklet intuisjon, og har vært delaktig i oppklaringen av flere savnetsaker. Noen husker han kanskje fra reality-serien Jakten På Den 6. Sans som gikk på TV Norge for snaue ti år siden.

Maria Salazar beveger seg sådan ut i kontroversielt og sårbart terreng, når hun velger å rette et dokumetarisk blikk mot alternativbevegelsens posterboy. Det er selvsagt ikke feil å lage en film om det alternative, men det stilles særskilte krav til filmskaperne for å bli tatt på alvor.

Og Jeg ser deg vil bli tatt på alvor. Ved å kort presisere at Winger ikke har løst alle sakene han har vært involvert i, og med innklipp av humanetiker Didrik Søderlind som forklarer hvorfor han ikke tror på slike evner, forsøker filmen å påberope seg saklighet og objektivitet. Det skal derimot ikke mer enn et par minutter på verdensveven til for å slå fast at filmen underspiller vesentlige deler av historien, og at Wingers rolle i oppklaringene mildt sagt kan diskuteres.

Filmen gir oss innblikk i Wingers arbeidsprosess, ispedd intervjuer med stjerna selv som forteller litt om sin oppvekst, om evnene han mener å besitte, og om hvordan arbeidsdagen som klarsynt foregår. Vi får også høre politiets side av saken, når en politimann prater om hvordan de har samarbeidet med Winger. Av en rekke grunner er det kultur i det norske politiet for å ta imot tips fra folk som hevder å ha overnaturlige evner, og det unike med Wingers historie er jo nettopp at hans innsats har vært med på å gi resultater.

Det er dog problematisk at innsatsen fra politi og frivillige faller helt i skyggen av en såkalt klarsynt. I en av savnetsakene Winger bidrar i, peker han ut et område på kartet hvor han mener at vedkommende befinner seg. I filmen får man inntrykk av at Wingers tips nærmest umiddelbart og direkte fører til at kroppen blir oppdaget. I virkeligheten tok tre uker med innsats fra frivillige etter tipset før savnede ble funnet et lite stykke unna der Winger antok.

Alt som vises i Jeg ser deg er møysommelig klippet sammen for å bygge opp under myten Michael Winger. Mest av alt er dette en film for alternativbevegelsen selv, en reklamefilm på 75 minutter. Ubalanse er stikkord her – de nødvendige motargumentene og spørsmålene blir aldri stilt. Filmen deler også navn med en bok Winger ga ut for noen år siden, noe som ytterligere forsterker overtonene av merkevarebygging og PR.

Så kan vi snakke litt om å skille form og innhold her, for til tross for at filmens budskap føles overdrevent ensidig kunne selvsagt Jeg ser deg hatt kule kvaliteter. Dessverre er stilen like grunn som mysteriet: Du må legge godvilja til for å kjøpe begge deler. Intervjuer av hovedpersonen ispedd skogturer med håndholdt kamera er ikke spesielt engasjerende.

Det filmen derimot lykkes med er å legge fram et enkelt narrativ om en sympatisk Winger som forsøker å hjelpe folk som har mista noen. Og dette aspektet tviler man ikke på. Påstått klarsynte må tåle en hel del dritt, og ikke minst mye saklig kritikk, men mannen som presenteres i Jeg ser deg framstår ikke som noen kynisk svindler. Ofre og pårørende blir også viet respekt, og det er ingen selvfølge i kriminaldokumentarer.

Som en dokumentar er Jeg ser deg heller uinteressant. I grunn er det synd at filmen ender opp som en alternativ solskinnshistorie, da et såpass omstridt tema kunne bydd på mer drama og flere nyanser.

Jeg ser deg – regissert av Maria Salazar; Skrevet av Maria Salazar & Anders Øvergaard. Medvirkende: Michael Winger, Torstein T. Røyne, Didrik Søderlind, Tore Salvesen. Spilletid: 1t 15m. Land: Norge. Premiere: 15.03.19. Aldersgrense: Tillatt for alle.

Relaterte innlegg