Meny Lukk

“Sisu” – Blodig batalje i den finske villmarken


Den andre verdenskrigen nærmer seg slutten og nazistene innser at et nederlag er sannsynlig. “Sisu” er en finsk krigs- og action fortelling, hvor en gullgraver må kjempe mot et kompani med nazister som jakter ham gjennom den øde finske villmarken.

Aatami Korpi (Jorma Tommila) er ute på jobb for å grave etter gull i Lappland mens krigen herjer rundt om i verden og i Europa. Etter at han graver frem store mengder med gull, drar han tilbake til sivilisasjonen. På stien møter han på et kompani med nazisoldater ledet av nazioffiseren Bruno Helldorf, spilt av ingen andre enn Aksel Hennie. Når Korpi blir stoppet av en mindre patrulje med nazisoldater, bryter all helvete løs og en blodig batalje mellom Korpi og Bruno Helldorf sitt kompani er i gang.

Fra de første dødsfallene har skjedd, så er det veldig åpenbart at noen av verkene til Quentin Tarantino er inspirasjonen for denne filmen. Mye blod, kroppsdeler flyr overalt og det gjør at noen av dødsfallene har en komisk tilnærming til dem. En del av atmosfæren er lagd av stillheten i den finske naturen og i blikkene til de mange onde karakterene og Korpi. Aksel Hennie sin karakter Bruno Helldorf er den som har mest replikker, men mye av det han gjør er å kommandere soldatene ved bruk av håndbevegelser. Karakteren som skiller seg ut mest er Bruno Helldorf, litt fordi det er uvant å se Aksel Hennie spille en sint og skitten nazioffiser etter å selv ha kjempet mot nazistene som Max Manus, i “Max Manus”, men han er brilliant i rollen som Bruno Helldorf.

Der filmen feiler er selve fortellingen av historien. Det virker som filmskaperne har bare prioritert komiske dødsfall og sinte nazister fremfor en skikkelig fortelling, mens hvis det var det de gikk for, så har de bestått med glans. Litt av det som skjer underveis er til tider forutsigbart og man har ikke særlig med sympati for noen av karakterene, på grunn av valgene som er blitt tatt av filmskaperne.

“Sisu” er en film fylt med blod, flygende kroppsdeler og skitne menn som går etter hverandre non-stop. Heldigvis er spilletiden på 91 minutter. Mangelen på en skikkelig fortelling er åpenbar, men nazistenes jakt på Korpi er til de grader underholdende. Absolutt verdt pengene og tiden om man har lyst å koble av fra hverdagen.

"Sisu" regissert av Jalmari Helander. Med: Jorma Timmila, Aksel Hennie, Jack Doolan og Mimosa Willamo.  Spilletid: 1 time og 31 minutter. Land: Finland. Aldergrense: 15 år. På kino: 21. april.

Relaterte innlegg