Meny Lukk

“Spencer” – Gi meg mer analog film!


Med ingen forkunnskaper om damen i sentrum og med null minutter av The Crown, ble Spencer min inngang til historien om prinsesse Diana.

Filmen er satt til tidlig 90-tallet og strekker seg over tre dager i julen, hvor Diana og den kongelige familien skal tilbringe tiden på dronning Elizabeths herregård Sandringham. Prinsessen har vansker for å tilpasse seg de kongelige skikkene, som stiller henne alene og i skuddlinjen for kritikk og unødvendig oppmerksomhet. Samtidig forsøker Diana å holde fast ved sine røtter, men hun forstår at den kongelige livsstilen fanger en.

Spencer legger ikke skjul på at prinsesse Diana var et trøblete individ, der balansen mellom eleganse og galskap er vag. Kristen Stewart (Twilight, Underwater) sjonglerer de to på mesterlig vis, og hennes tolkning av prinsessen er svært god. Den nylig Oscar-nominerte skuespilleren, for prestasjonen sin i denne rollen, lever opp til forventningene og stilner de som var kritiske til henne som Diana.

Steven Knight (Peaky Blinders, Locke) står bak manuset, som regissør Pablo Larrain (Jackie, El Club) har blitt satt til å bringe til live. Chileneren har laget en drømmeaktig fabel, som kan kjennetegnes ved pompøse kostymer og tåkete landskap. Jeg må også innrømme at det var en fryd å se den analogskutte filmen, som bidro med filmkorn og et soft utseende. Formen støttet med det under filmens overordnede følelse, som dyster og stemningsfylt. Samtidig som perioden ble fanget på best mulig vis. Man blir virkelig kastet inn i året 1991.

Jonny Greenwood er virkelig i fyr og flamme om dagen. Radiohead gitaristen står bak musikken som ga meg ved flere anledninger frysninger nedover ryggen. Med en lukrativ CV har mannen blitt en av mine absolutt favoritter.

På lik linje med portretteringen av Dianas ambiguitet, er det spennende å spekulere i hvorvidt historien bærer preg av virkeligheten. På den andre siden, kan vi ikke gjøre annet enn å nettopp spekulere. Likevel, hennes bortgang var en tragedie og mye av svarene vi letter etter døde med den unge prinsessen. Denne problemstillingen gir filmen et ekstra interessemoment, som styrker historien og min opplevelse av Spencer.

Spencer er fabelaktig konstruert, med et bunnsolid manus og en filmskaper som etter alt å syne har fått fram sin visjon. Måtte aldri den analogt produserte filmen forsvinne.

"Spencer" regissert av Pablo Larrain. Med: Kristen Stewart, Sally Hawkins, Jack Farthing, Sean Harris & Timothy Spall. Spilletid: 1 time og 51 minutter. Land: USA, England, Tyskland. Aldersgrense: 12 år. På kino: 18. februar.

Relaterte innlegg